Ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών

Ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών

Αξιοποιώντας τη δύναμη της φύσης

Είναι απλό να δεις το φόβο στην καρδιά του καθενός που σκέφτεται το μέλλον της παραγωγής τροφίμων: πώς τα 10 δισεκατομμύρια των ανθρώπων που πιθανόν να κατοικούν στη γη το 2050 θα έχουν αρκετό φαγητό; Πώς θα επιτύχουμε το διπλασιασμό της τρέχουσας γόνιμης γεωργικής γης, εφόσον όλο και περισσότεροι στρέφονται σε μια διατροφή με υψηλά επίπεδα κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την παραγωγή υγιεινών τροφίμων με τρόπο που να είναι ασφαλής τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον;

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να περάσετε 1 ώρα στο Διαδίκτυο και να ενημερωθείτε για τα παγκόσμια ζητήματα. Πάρτε για παράδειγμα το φαύλο κύκλο που προκύπτει από την αλόγιστη χρήση μεγάλων ποσοτήτων τεχνητού λιπάσματος, γεγονός που αυξάνει την εξάρτηση από τα φυτοφάρμακα. Και αυτό με τη σειρά του προκαλεί ανθεκτικότητα και αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, ενώ σε 50 χρόνια από σήμερα τα αποθέματα του κόσμου από τη σημαντικότερη συνιστώσα του τεχνητού λιπάσματος, των φωσφορικών, θα έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Αποψίλωση, διάβρωση, έλλειψη γλυκού νερού, υπεραλίευση, ρύπανση του αέρα και του θαλασσινού νερού και κλιματική αλλαγή: όλοι οι παραπάνω αποτελούν παράγοντες που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα θέματα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η καινοτομία στον κλάδο της γεωργίας θεωρείται κύρια προτεραιότητα. Ο στόχος της καινοτομίας πρέπει να είναι η διασφάλιση και, όπου είναι δυνατόν, η αύξηση της παραγωγής υγιεινής τροφής ανά εκτάριο, με ελάχιστη χρήση τεχνητών λιπασμάτων και χημικών παρασιτοκτόνων. Οι περισσότεροι επιστήμονες συγκλίνουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι δυνατό μόνο εάν καλλιεργούμε σύμφωνα με την έννοια της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (IPM). Πρόκειται για έναν όρο που σχετίζεται με τον τρόπο που καλλιεργητές καλλιεργούν και προστατεύουν τις καλλιέργειές τους με γνώση κυκλικών προγραμμάτων μέσα και γύρω από τα φυτά, όπως επίσης ισορροπίας και σχέσεων συνύπαρξης μεταξύ φυτών, εντόμων, μικροοργανισμών και θρεπτικών ουσιών. Η αειφόρος καλλιέργεια απαιτεί από τις καλλιέργειες να είναι ανθεκτικές στις ασθένειες και τις παρασιτώσεις, επομένως και το περιβάλλον στο οποίο αυτές καλλιεργούνται πρέπει να έχει ικανότητα αποκατάστασης. Μόνο τότε μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση χημικών, να ελαχιστοποιήσουμε την εξάρτηση από τα φυτοφάρμακα και ταυτόχρονα να αυξήσουμε την παραγωγικότητα.

Όσο ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (IPM), είναι δίκαιο να πούμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η ανάπτυξή της στη γεωργία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε όλα όσα συμβαίνουν μέσα και γύρω από τις καλλιέργειες παραγωγής τροφίμων. Η Koppert αποτελεί μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την καινοτομία που εμπνέει την IPM στην παραγωγή τροφίμων. Με την έρευνα, με την ανάπτυξη προϊόντων και με την ανταλλαγή γνώσεων με τους αγρότες και τους καλλιεργητές ανά τον κόσμο μέσω του δικτύου της, η εταιρεία μεριμνά για να επεκτείνει τους πόρους και τα εργαλεία της, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τη χρήση τεχνητών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στην παραγωγή τροφίμων .

Τι είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών;

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί που εξηγούν τι είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών (IPM). Το πιο σημαντικό είναι ο σκοπός του: να χρησιμοποιείται σαν βάση βιολογικός έλεγχος, και χημικός έλεγχος όταν είναι αναγκαίο. Η εργαλειοθήκη που μας παρέχεται διαθέτει πολλά διαφορετικά μέσα. Αυτό κάνει το έργο του συμβούλου IPM τόσο ευέλικτο, ενδιαφέρον και μερικές φορές περίπλοκο. Τα πιο σημαντικά εργαλεία IPM περιγράφονται παρακάτω.

Αειφορία εδάφους

Ένα υγιές έδαφος ή υπόστρωμα αποτελεί τη βάση για μια υγιή καλλιέργεια. Σκεφτείτε την υγεία του εδάφους ή του υποστρώματος όχι μόνο με τη βιολογική έννοια: ελάχιστη παρουσία επιβλαβών οργανισμών ή ασθενειών από το έδαφος. Αλλά και από χημική άποψη: καλά ισορροπημένα στοιχεία στο μητρικό έδαφος ή στα θρεπτικά διαλύματα. Και να μην ξεχνάμε και από φυσική πλευρά: μια πορώδη δομή εδάφους ή υποστρώματος που επιτρέπει την ανταλλαγή αερίων μεταξύ της ριζικής ζώνης και του αέρα.

Επιλογή ποικιλίας

Οι ποικιλίες καλλιεργειών διαφέρουν σημαντικά όσον αφορά την ευαισθησία τους σε παράσιτα και ασθένειες, κάτι που ξεπερνά τις αντιστάσεις που έχουν στη γενετική τους. Η διαφορά στον ιστό των φύλλων και στη σύνθεση των φυτικών ιστών μεταξύ των ποικιλιών παίζει επίσης ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα παράσιτα ή οι ασθένειες.

Ακρίβεια σποράς

Αυτή η τεχνική βοηθά στη προσαρμογή κάθε φυτού σε παρόμοιες συνθήκες, οδηγώντας σε μια πιο ομοιόμορφη καλλιέργεια. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην αποφυγή αδύναμων φυτών, τα οποία είναι πιο ευάλωτα σε παράσιτα και ασθένειες.

Κανόνες υγιεινής στη καλλιέργεια

Αυτό αρχίζει πραγματικά από την προηγούμενη καλλιέργεια: η αφαίρεση της παλιάς καλλιέργειας από τα παραμένοντα παράσιτα και τις ασθένειες που βρίσκονται μακριά από την αναπτυσσόμενη περιοχή συμβάλλει στη μείωση ή την καθυστέρηση της μόλυνσης στη νέα καλλιέργεια. Ο καθαρισμός της κατασκευής του θερμοκηπίου είναι επίσης σημαντικό. Και αυτό διότι η αφαίρεση των μολυσμένων φυτών ή των τμημάτων των φυτών από την έναρξη της νέας καλλιέργειας περιορίζει το βαθμό της προσβολής.

Εφαρμογή προϊόντων που προάγουν την ανάπτυξη των φυτών

Οι μικροοργανισμοί που προάγουν την ανάπτυξη των φυτών μπορούν να εφαρμοστούν από την αρχή της καλλιέργειας. Αυτά εμπλουτίζουν τη μικροβιακή σύνθεση της ριζόσφαιρας, αφού η κοινοπραξία των ευεργετικών μικροβίων προκαλεί συστημική αντίσταση και βοηθά τα φυτά να αναπτυχθούν καλύτερα. Οι επικαλυμμένοι σπόροι αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο για την εφαρμογή ευεργετικών μικροοργανισμών στις αρόσιμες καλλιέργειες.

Συστηματικός έλεγχος και εφαρμογή

Ο συχνός και συστηματικός έλεγχος είναι καθοριστικός για την επιτυχία του IPM. Η έγκαιρη ανίχνευση παρασίτων και ασθενειών οδηγεί με τη σειρά της σε έγκαιρη δράση όταν τα επίπεδα των παρασίτων ή των ασθενειών είναι χαμηλά και οι δράσεις πιο αποτελεσματικές. Παρατηρώντας με τα μάτια, οι κολλητικές παγίδες, οι παγίδες φερομόνης και οι μεγεθυντικοί φακοί είναι απαραίτητα εργαλεία για την ανίχνευση και την παρακολούθηση. Παράλληλα, οι σύγχρονες τεχνικές με ειδικές κάμερες σε drones παρέχουν νέες και ενδιαφέρουσες επιλογές για την ανίχνευση, ενώ ο σωστός έλεγχος προσφέρει επίσης δεδομένα που συνδράμουν στον ποσοτικό προσδιορισμό της ανάπτυξης παρασίτων και φυσικών εχθρών. Όλες οι προσπάθειες διερεύνησης δημιουργούν πολλά δεδομένα. Η γεωργία ακρίβειας μετατρέπει αυτά τα δεδομένα σε χρήσιμες πληροφορίες για τη διαχείριση, την αξιολόγηση και τη συνεχή βελτίωση των συστημάτων IPM. Η Koppert παρέχει εργαλεία υλικού και λογισμικού που διευκολύνουν τη διαδικασία ανίχνευσης και την ακρίβεια της γεωργίας.

Τα drones δύνανται να προετοιμάσουν τη διανομή φυσικών εχθρών με ελάχιστες απαιτήσεις. Όταν συνδυάζεται με σχετικά δεδομένα ανίχνευσης από τα συστήματα γεωργία ακριβείας , σύντομα θα είναι δυνατή η προσαρμογή του ρυθμού εφαρμογής στο επίπεδο προσβολής. Ο βιολογικός έλεγχος με τους φυσικούς εχθρούς είναι ένα παιχνίδι αριθμών, οπότε αυτή η τεχνική θα συμβάλει στο μέγιστο κέρδος από την επένδυση σε φυσικούς εχθρούς.

Οικονομικά όρια αντιμετώπισης προσβολών

Παράσιτα ή ασθένειες μπορούν να εμφανιστούν σε μια καλλιέργεια χωρίς να προκαλέσουν οικονομική ζημία. Είναι προφανές ότι το οικονομικό όριο ποικίλλει ανάλογα με το συνδυασμό καλλιέργειας, παρασίτων ή ασθενειών. Η γνώση αυτών των ορίων και η δυναμική των παρασίτων και των φυσικών εχθρών συμβάλλει στην αποφυγή περιττών (χημικών) παρεμβάσεων.

Ωφέλιμα έντομα

Προληπτική εφαρμογή φυσικών εχθρών

Οι φυσικοί εχθροί πρέπει να εισαχθούν νωρίς στην ανάπτυξη του πληθυσμού των παρασίτων για να είναι πιο αποτελεσματικοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατή η απελευθέρωση φυσικών εχθρών ακόμη και πριν από την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού για βέλτιστη αποτελεσματικότητα. Μερικά ωφέλιμα ακάρεα μπορούν να τρέφονται με γύρη ή ακάρεα τροφίμων.

Αυξανομένη απελευθέρωση ωφέλιμων εντόμων / ακάρεων

Όταν οι προληπτικές απελευθερώσεις δεν είναι εφικτές, τα δεδομένα ανίχνευσης βοηθούν στη χρονική και ρυθμιστική προσέγγιση για την εισαγωγή φυσικών εχθρών.

Μαζική παγίδευση

Οι φυσικοί εχθροί δεν διατίθενται στο εμπόριο για όλα τα παράσιτα. Και σε μερικές περιπτώσεις οι φυσικοί εχθροί χρειάζονται βοήθεια. Οι τεχνικές μαζικής παγίδευσης, όπως τα Rollertraps ή οι Horiver , συμβάλλουν στον έλεγχο των ιπτάμενων παρασίτων όπως οι αλευρώδεις και οι θρίπες. Για ορισμένα άλλα παράσιτα οι παγίδες φερομόνης μπορούν να κάνουν τη μαζική παγίδευση πιο αποδοτική.

Χρήση θρεπτικών στοιχείων για πιο υγιή φυτά

Τα δεδομένα ανάλυσης αποκάλυψαν σαφείς σχέσεις μεταξύ της σύνθεσης θρεπτικών συστατικών σε φύλλα και της ευαισθησίας σε παράσιτα ή ασθένειες. Η διαχείριση της διατροφικής κατάστασης των φυτών λειτουργεί ως ένα σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση της υγείας των φυτών. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα νιτρικών στους χυμούς των φυτών επιβραδύνουν την ανάπτυξη του τετράνυχου, του αλευρώδη και άλλων επιβλαβών οργανισμών, χωρίς όμως να υποβαθμίζουν την παραγωγή ή την ποιότητα. Και υπάρχουν πολλά περισσότερα παραδείγματα.

Συνδυασμός IPM και διαχείρισης της καλλιέργειας

Η γνώση του κύκλου καλλιέργειας και της διαχείρισης είναι απαραίτητη για την καλύτερη ενσωμάτωση του προγράμματος IPM. Η στρατηγική αφαίρεσης των φυλλωμάτων στις τομάτες μπορεί να κάνει τη διαφορά ως προς τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι πληθυσμοί των παρασίτων του αλευρώδη και του Macrolophus. Η εφαρμογή των αρπακτικών ακάρεων κατά των θριπών σε φυτά μέσα σε γλάστρες είναι πιο αποτελεσματική, όταν γίνεται πριν από την απομάκρυνση των φυτών μεταξύ τους. Τα φυτά που αναπτύσσονται σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας φέρουν ως κύρια προϋπόθεση την αποδοτική δράση των ωφελίμων σε τέτοιες συνθήκες.

Διαχείριση κλιματικών συνθηκών

Το πρόγραμμα «Καλλιέργεια επόμενης γενιάς» προκάλεσε μία αλλαγή στροφής στη διαχείριση των καλλιεργειών και του κλίματος στα θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας. Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η σωστή διαχείριση της ισορροπίας νερού, ενέργειας και αφομοίωσης συμβάλλει σε μια υγιή καλλιέργεια, λιγότερο ευάλωτη σε παράσιτα και ασθένειες.

Βιοπαρασιτοκτόνα

Υπάρχουν 3 κατηγορίες βιοπαρασιτοκτόνων:

Μικροβιακά παρασιτοκτόνα που βασίζονται σε βακτήρια, μύκητες, ωομύκητες ή ιούς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το βιολογικό έλεγχο παρασίτων και ασθενειών. Παραδείγματα είναι: Trianum (Trichoderma harzianum), Mycotal (Lecanicillium muscarium) και το Bacillus thuringiensis.
-
Βιοχημικά που βασίζονται σε φυτικά εκχυλίσματα ή μεταβολίτες (neem, φυτικά έλαια).
-
Σεξουαλικές φερομόνες παρακολούθησης αποτελούν το πιο γνωστό παράδειγμα των ημιχημικών.

Τα βιοπαρασιτοκτόνα παρέχουν ένα ευρύ φάσμα εργαλείων για ένα μη χημικό έλεγχο παρασίτων και ασθενειών. Η χρήση είναι δυνατή μόνο όταν το προϊόν έχει καταχωρηθεί στη χώρα εφαρμογής. Τα βιοπαρασιτοκτόνα είναι γενικά συμβατά με φυσικούς εχθρούς, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ελέγξτε τη βάση δεδομένων των παρενεργειών της Koppert ή κάντε λήψη της εφαρμογής των παρενεργειών για συγκεκριμένες πληροφορίες.

Συμβατά χημικά

Όταν τα μη χημικά εργαλεία δεν είναι πλήρως ικανά να διατηρήσουν τα επίπεδα των παρασίτων ή των ασθενειών κάτω από το οικονομικό όριο, υπάρχουν συχνά δυνατότητες χρήσης χημικών παρασιτοκτόνων με ελάχιστη επίδραση στους φυσικούς εχθρούς ή στα μικροβιακά παρασιτοκτόνα. Ελέγξτε τον ιστότοπο ή την εφαρμογή της βάσης δεδομένων παρενεργειών της Koppert για συγκεκριμένες πληροφορίες και επαληθεύστε με τον πελάτη εάν το επιλεγμένο φυτοφάρμακο δεν παρεμβαίνει στις απαιτήσεις.

Χρειάζεστε βοήθεια;