Ωφέλιμοι μικροοργανισμοί

Τι είναι οι ευεργετικοί μικροοργανισμοί;

Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, γνωστοί και ως ωφέλιμα μικρόβια, είναι μικροοργανισμοί που παρέχουν θετικές επιδράσεις στο περιβάλλον τους, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων βιολογικών συστημάτων και οργανισμών. Αυτοί οι μικροοργανισμοί διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη βιολογική καταπολέμηση των παρασίτων, μολύνοντας αποτελεσματικά και ελέγχοντας τα επιβλαβή παράσιτα.

Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί για τον έλεγχο των παρασίτων περιλαμβάνουν μύκητες, βακτήρια και ιούς που απαντούν φυσικά σε περιβάλλοντα όπως το έδαφος, το νερό και ο αέρας. Αυτοί οι μικροοργανισμοί αξιοποιούνται για τον έλεγχο των παρασίτων μέσω εφαρμογών όπως τα βιοεντομοκτόνα, όπου εισάγονται για να στοχεύσουν τα παράσιτα, παρέχοντας μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στα χημικά παρασιτοκτόνα.

Γνωστά παραδείγματα ωφέλιμων μικροβίων είναι οι μύκητες Lecanicillium muscarium, Beauveria bassiana, Metarhizium anisopliae και Isaria fumosoroseus και το βακτήριο Bacillus thuringiensis.

Ευεργετικοί μικροοργανισμοί για την καταπολέμηση παρασίτων

Πώς λειτουργεί

  1. Μόλυνση και αποικισμός: Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί ξεκινούν μολύνοντας τα έντομα-ξενιστές τους. Οι μύκητες παράγουν σπόρια που προσκολλώνται στην επιδερμίδα (εξωτερικό κάλυμμα) του εντόμου. Μόλις προσκολληθούν, τα σπόρια βλαστάνουν, διαπερνούν την επιδερμίδα και αποικίζουν το σώμα του εντόμου.
  2. Εσωτερικές ζημιές: Μόλις εισέλθει στο εσωτερικό του εντόμου, ο μύκητας πολλαπλασιάζεται, προκαλώντας εσωτερική βλάβη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του εντόμου.
  3. Παραγωγή σπορίων: Καθώς το έντομο υποκύπτει στη μυκητιασική λοίμωξη, ο μύκητας συνεχίζει να αναπτύσσεται. Τελικά, παράγει περισσότερα σπόρια, τα οποία μπορούν να απελευθερωθούν στο περιβάλλον για να μολύνουν άλλα παράσιτα.

Πλεονεκτήματα των μικροοργανισμών στη γεωργία

Χωρίς επιβλαβή κατάλοιπα

Σε αντίθεση με τα χημικά φυτοφάρμακα, οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί ενέχουν ελάχιστο κίνδυνο για το περιβάλλον. Διασπώνται με φυσικό τρόπο, χωρίς να αφήνουν επιβλαβή κατάλοιπα.

Έλεγχος παρασίτων ακριβείας

Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί είναι συγκεκριμένοι για τα παράσιτα-στόχους τους, όπως οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι θρίπες, ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στα ωφέλιμα έντομα, καθώς και σε άλλους μη στοχευόμενους οργανισμούς.

Μειωμένη εξάρτηση από φυτοφάρμακα

Η ενσωμάτωση ωφέλιμων μικροοργανισμών στις στρατηγικές διαχείρισης παρασίτων μειώνει την ανάγκη για χημικά φυτοφάρμακα, συμβάλλοντας σε μια πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον γεωργία.

Ευεργετικά προϊόντα μικροοργανισμών

Η Koppert προσφέρει μια σειρά προϊόντων με ωφέλιμους μικροοργανισμούς που έχουν καταστεί καθοριστικά για τη διαχείριση των παρασίτων για τη βιώσιμη γεωργία. Αξιοποιώντας τις άμυνες της ίδιας της φύσης, η Koppert χρησιμοποιεί τη δύναμη των εντομοπαθογόνων μυκήτων, όπως το Lecanicillium muscarium (Mycotal), το Beauveria bassiana (Boveril), το Metarhizium anisopliae (Metarril) και το Isaria fumosoroseus (Isarid), για να παρέχει αποτελεσματικές λύσεις για τον έλεγχο των παρασίτων. Αυτά τα προϊόντα με ωφέλιμους μικροοργανισμούς, που έχουν αναπτυχθεί προσεκτικά και υποστηρίζονται από πολυετή έρευνα, έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν συγκεκριμένα παράσιτα, παρέχοντας έλεγχο παρασίτων ακριβείας και αποτελεσματικότητα. Η διαθεσιμότητα αυτών των προϊόντων εξαρτάται από τους κανονισμούς της εκάστοτε χώρας.

Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί μπορούν να εφαρμοστούν με διάφορες μεθόδους ψεκασμού. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμογής εξαρτάται από τους επιβλαβείς οργανισμούς-στόχους και τον τύπο της καλλιέργειας.

Συχνές ερωτήσεις