Θυσανόπτερα

Θρίπες

Τι είναι οι θρίπες;

Πολλά είδη θριπών αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών σε θερμοκήπια. Ο θρίπας Frankliniella occidentalis είναι το πιο επιβλαβές είδος. Οι θρίπες ανήκουν στην τάξη Θυσανόπτερα, ένα όνομα που κυριολεκτικά σημαίνει «φτερά με κρόσσια» και αναφέρεται στο σχήμα με το οποίο μοιάζουν τα δύο άκρα των λεπτών φτερών τους. Υπάρχουν πάνω από 6.000 γνωστά είδη. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα, μερικά είναι αρπακτικά και λιγότερα από 20 είδη μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη γεωργία. Οι θρίπες είναι μικρά έντομα (0,5-14 mm) και τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη βρίσκονται σε τροπικές περιοχές. Σε εύκρατες περιοχές δεν είναι μεγαλύτερα από 2,5 mm. Όλα τα είδη που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα θερμοκήπια ανήκουν στην οικογένεια Thripidae.

Play

Βιολογικός κύκλος των θριπών

Προσβολή από θρίπες

Οι θρίπες προκαλούν ζημιά στο φυτό τρυπώντας τα κύτταρα του επιφανειακού ιστού και απομυζώντας το περιεχόμενό τους, προκαλώντας έτσι την νέκρωση του φυτικού ιστού. Τα ασημί-γκρι στίγματα που εμφανίζονται στα φύλλα και οι μαύρες κουκκίδες των εκκρίσεών τους υποδεικνύουν την παρουσία τους στην καλλιέργεια. Σε μεταγενέστερο στάδιο, τα παρασιτισμένα κύτταρα αποξηραίνονται και τα γειτονικά τους κύτταρα γίνονται καφέ. Η υγιής ανάπτυξη του φυτού μειώνεται λόγω της απώλειας της χλωροφύλλης. Σε έντονη προσβολή τα ίδια τα φύλλα μπορούν να συρρικνωθούν και μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ζημιάς των καρπών ανάλογα με το είδος των θριπών και την πυκνότητα του πληθυσμού τους. Στα καλλωπιστικά φυτά, τα λουλούδια μπορούν να υποστούν σοβαρές ζημιές, ενώ τα φύλλα συχνά καταστρέφονται και παραμορφώνονται. Οι θρίπες είναι επίσης υπεύθυνοι για τη μετάδοση ιών εκ των οποίων ο πιο γνωστός είναι ο ιός του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας (TSWV) που μεταδίδεται κυρίως από το F. occidentalis.

Είδη θριπών

Play

Βίντεο για την καταπολέμηση των θριπών

Παρακολουθήστε το βίντεο ή μεταβείτε στο κανάλι μας στο Youtube για να δείτε τα προϊόντα μας για την καταπολέμηση των θριπών.

Πώς να απαλλαγείτε από τον θρίπα

Τα τελευταία νέα σχετικά με τους θρίπες

Χρειάζεστε βοήθεια;