Ωφέλιμοι νηματώδεις

Τι είναι οι νηματώδεις;

Οι νηματώδεις, είναι μια διαφορετική ομάδα "σκουληκιών" που ανήκουν στο φύλο Nematoda. Οι νηματώδεις χαρακτηρίζονται από τα μη τμηματοποιημένα, κυλινδρικά σώματά τους και έχουν ποικίλα μεγέθη, που κυμαίνονται από μικροσκοπικά έως αρκετά εκατοστά σε μήκος. Οι νηματώδεις συμβάλουν με διάφορους ρόλους στα οικοσυστήματα. Ορισμένοι ζουν ελεύθερα, τρέφονται με οργανική ύλη στο έδαφος ή στο νερό και είναι απαραίτητοι για την ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών. Άλλη κατηγορία είναι οι παρασιτικοί νηματώδεις, που μολύνουν φυτά, έντομα, ζώα ή ανθρώπους. Υπάρχουν περίπου 25.000 αναγνωρισμένα είδη, αλλά ο εκτιμώμενος αριθμός τους ανέρχεται σε εκατομμύρια. Οι νηματώδεις αναφέρονται επίσης ως σκωληκόμορφοι, στρογγυλοσκώληκες, νηματοσκώληκες.

Τύποι νηματωδών

Στη γεωργία οι σημαντικότεροι τύποι νηματωδών είναι οι παρασιτικοί νηματώδεις. Πιο συγκεκριμένα οι εντομοπαρασιτικοί και οι φυτοπαρασιτικοί νηματώδεις.

Εντομοπαρασιτικοί νηματώδεις

Οι εντομοπαρασιτικοί νηματώδεις, που συχνά αναφέρονται ως εντομοπαθογόνοι νηματώδεις ή ωφέλιμοι νηματώδεις, είναι μια ομάδα παρασιτικών νηματωδών που έχουν μια μοναδική σχέση με τα έντομα. Αυτοί οι νηματώδεις είναι φυσικοί θηρευτές διαφόρων εντόμων και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη βιολογική καταπολέμηση των παρασίτων, γεγονός που τους καθιστά ωφέλιμους για τη γεωργία. Οι νηματώδεις αυτοί, δεν είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο, τα ζώα ή τα φυτά, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί στον έλεγχο των επιβλαβών παρασίτων.

Φυτοπαρασιτικοί νηματώδεις

Οι φυτοπαρασιτικοί νηματώδεις είναι μια ομάδα παρασιτικών νηματωδών που προσβάλλουν και βλάπτουν τα φυτά, οδηγώντας σε σημαντικά προβλήματα στη γεωργία. Οι νηματώδεις αυτοί είναι επιβλαβείς για την υγεία των καλλιεργειών και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στην παραγωγή. Τρέφονται στις ρίζες των φυτών, διαταράσσοντας την ικανότητα των φυτών να προσλαμβάνουν νερό και θρεπτικά στοιχεία, γεγονός που επηρεάζει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητά τους.

Οι πιο γνωστοί τύποι φυτοπαρασιτικών νηματωδών είναι οι root-knot νηματώδεις, cyst νηματώδεις, lesion νηματώδεις, spiral νηματώδεις και οι dagger νηματώδεις.

Ωφέλιμοι νηματώδεις για τον έλεγχο παρασίτων

Οι νηματώδεις για τον έλεγχο των παρασίτων, συχνά αναφέρονται ως εντομοπαθογόνοι νηματώδεις ή ωφέλιμοι νηματώδεις, είναι μικροσκοπικοί στρογγυλοί "σκώληκες" που χρησιμεύουν ως φυσικοί εχθροί για τον βιολογικό έλεγχο των παρασίτων. Οι ωφέλιμοι νηματώδεις είναι πολύ εξειδικευμένοι στην επιλογή των ξενιστών τους και δεν βλάπτουν τα ωφέλιμα έντομα, τον άνθρωπο ή τα ζώα. Οι συνήθεις εχθροί στους οποίους στοχεύουν περιλαμβάνουν διάφορα προνυμφικά στάδια εντόμων, όπως προνύμφες κολεόπτερων, λεπιδόπτερων, δίπτερων, θριπών και πολλών άλλων παρασίτων που ζουν στο έδαφος.

Οφέλη των νηματωδών

Η χρήση των ωφέλιμων νηματωδών για την καταπολέμηση των παρασίτων προσφέρει πολλά βασικά οφέλη:

 • Άμεσα αποτελεσματική βιολογική λύση
 • Τα παράσιτα δεν μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα
 • Μπορούν να εφαρμοστούν με συμβατικό ψεκαστικό μέσο
 • Συμβατότητα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα
 • Χωρίς υπολειμματικότητα

Ποια παράσιτα ελέγχουν οι νηματώδεις;

Οι ωφέλιμοι νηματώδεις είναι αποτελεσματικοί φυσικοί εχθροί για τον έλεγχο ενός ευρέος φάσματος επιβλαβών εντόμων και παρασίτων. Οι νηματώδεις είναι οι φυσικοί εχθροί των προνυμφών και των ενήλικων σκαθαριών, των κάμπιων, των θριπών, των συρματοσκωλήκων και μιας μεγάλης ομάδας προνυμφών δίπτερων, όπως οι σκιαρίδες και άλλες. Οι νηματώδεις συνδυάζονται άκρως αποτελεσματικά στα προγράμματα IPM λόγω της συμβατότητάς τους με τα περισσότερα φυτοφάρμακα. Μειώνουν την χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και προωθούν βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές διαχείρισης παρασίτων. Ακολουθούν μερικά από τα κοινά παράσιτα που μπορούν να ελέγξουν οι ωφέλιμοι νηματώδεις:

Play

Πώς δρουν οι νηματώδεις;

Οι ωφέλιμοι νηματώδεις χρησιμοποιούν μια στρατηγική για την προσβολή και τη θανάτωση των εντόμων-ξενιστών. Ακολουθεί ο τρόπος δράσης τους:

 1. Αναζητούν ξενιστές: Οι νηματώδεις αναζητούν ενεργά έναν ξενιστή ή στήνουν ενέδρα για να επιτεθούν στον ξενιστή.
 2. Διείσδυση σε ξενιστές: Μόλις εντοπίσουν τον ξενιστή, οι νηματώδεις εισέρχονται στο σώμα του μέσω φυσικών ανοιγμάτων, όπως το στόμα, οι σπείρες (αναπνευστικοί σωλήνες των εντόμων), ο πρωκτός ή οι περιοχές μαλακής επιδερμίδας. Ορισμένοι νηματώδεις απελευθερώνουν ένζυμα για να βοηθήσουν στην πέψη και να μαλακώσουν την επιδερμίδα του ξενιστή, επιτρέποντάς τους να εισέλθουν.
 3. Απελευθερώνουν συμβιωτικά βακτήρια: Μόλις εισέλθουν στο εσωτερικό του ξενιστή, οι νηματώδεις απελευθερώνουν συμβιωτικά βακτήρια στη σωματική κοιλότητα του εντόμου. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα, προκαλώντας σηψαιμία (θανατηφόρα μόλυνση του αίματος) στο έντομο-ξενιστή.
 4. Βακτηριακή μόλυνση: Τα βακτήρια εκκρίνουν τοξίνες και αντιμικροβιακές ενώσεις που σκοτώνουν το έντομο-ξενιστή μέσα σε λίγες ημέρες. Ο ξενιστής ακινητοποιείται και τελικά πεθαίνει λόγω της βακτηριακής λοίμωξης.
 5. Διατροφή και αναπαραγωγή: Οι νηματώδεις τρέφονται με τα βακτήρια που πολλαπλασιάζονται και απορροφούν τα θρεπτικά στοιχεία που απελευθερώνονται από τη βακτηριακή δραστηριότητα. Αυτό παρέχει τροφή στους νηματώδεις και βοηθάει την αναπαραγωγή τους. Καθώς ο βακτηριακός πληθυσμός εντός του εντόμου ξενιστή συνεχίζει να αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τους πληθυσμούς των νηματωδών. Οι νηματώδεις αναπαράγονται, εξελίσσονται μέσω πολλαπλών νεανικών σταδίων σε ώριμα ενήλικα άτομα.
 6. Ανάδυση: Αφού καταναλώσουν τους ιστούς του εντόμου ξενιστή και τα βακτήρια, χιλιάδες νέοι νηματώδεις αναδύονται από το σώμα του νεκρού εντόμου. Αυτοί οι νηματώδεις είναι πλέον έτοιμοι να αναζητήσουν νέους ξενιστές και να συνεχίσουν τον κύκλο.

Ωφέλιμα είδη νηματωδών

Διάφορα είδη ωφέλιμων νηματωδών χρησιμοποιούνται συνήθως στη βιολογική καταπολέμηση παρασίτων. Αυτοί οι νηματώδεις διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διαχείριση των εντομολογικών παρασίτων και θεωρούνται ωφέλιμοι για τη γεωργία, τη φυτοκομία και τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων. Ορισμένα από τα γνωστά είδη ωφέλιμων νηματωδών περιλαμβάνουν:

 • Steinernema feltiae: Αυτοί οι ανεκτικοί στο ψύχος νηματώδεις είναι αποτελεσματικοί κατά ενός ευρέος φάσματος παρασίτων που ζουν στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των μυκητομυκήτων, των μύγες των ριζών των λαχανικών, των ριζοσκώληκων και άλλων προνυμφών εντόμων. Χρησιμοποιούνται συνήθως στη διαχείριση παρασίτων θερμοκηπίων και φυτωρίων και γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς σε οπωρώνες και υπαίθριες καλλιέργειες λαχανικών.
 • Steinernema carpocapsae: Αυτό το είδος είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητά του κατά παρασίτων όπως συρματοσκώληκες, διάφορες κάμπιες και προνύμφες σκαθαριών και σκαθαριών. Η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε διαφορετικές θερμοκρασίες το καθιστά μια καλή επιλογή για την καταπολέμηση των κάμπιων σε διάφορες καλλιέργειες.
 • Heterorhabditis bacteriophora: Αυτοί οι νηματώδεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί κατά των εντόμων που ζουν στο έδαφος, όπως το ιαπωνικό σκαθάρι, οι λευκοί σκώληκες και οι ριζοσκώληκες. Χρησιμοποιούνται στη διαχείριση χλοοτάπητα και για τον έλεγχο παρασίτων σε διάφορες καλλιέργειες λαχανικών, βατόμουρα και άλλες καλλιέργειες μαλακών φρούτων.

Πώς να εφαρμοστούν οι νηματώδεις

Η εφαρμογή των ωφέλιμων νηματωδών είναι μια απλή διαδικασία που εξασφαλίζει ότι έρχονται σε επαφή με τα έντομα-στόχους. Οι νηματώδεις μπορούν να εφαρμοστούν διαφυλλικά ή στο έδαφος, ανάλογα με το παράσιτο-στόχο. Ακολουθεί μια γενική οδηγία για τον τρόπο εφαρμογής των νηματωδών (ελέγχετε πάντα την ετικέτα για λεπτομερείς συμβουλές εφαρμογής):

 • Επιλέξτε το κατάλληλο είδος νηματωδών
 • Καθορίστε την απαιτούμενη ποσότητα με βάση το μέγεθος της προσβολής και την περιοχή εφαρμογής όπως αναφέρεται στις ετικέτες του προϊόντος
 • Αποθηκεύστε τους νηματώδεις σε κρύο περιβάλλον (ψυγείο) για να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητά τους μέχρι την ημέρα της εφαρμογής
 • Δημιουργήστε ένα εναιώρημα νηματωδών αναμειγνύοντάς τους με νερό ακολουθώντας τις οδηγίες
 • Σε περίπτωση εφαρμογής στο έδαφος: Βεβαιωθείτε ότι το έδαφος ή το καλλιερεγητικό μέσο έχει υγρασία (όχι υδαρές) για να διευκολύνεται η μετακίνηση των νηματωδών. Λάβετε επίσης υπόψη τη θερμοκρασία του εδάφους (βλέπε ετικέτες προϊόντων για λεπτομερείς πληροφορίες)
 • Σε περίπτωση εφαρμογής διαφυλλικά, η σχετική υγρασία είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη μεγιστοποίηση της επιτυχίας (>75%)
 • Ιδανικά, εφαρμόζετε τους νηματώδεις σε περιόδους μέτριας υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, και να αποφύγετε την υψηλή ένταση ηλιακού φωτός
 • Ψεκάστε τους νηματώδεις ομοιόμορφα χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, όπως ψεκαστήρες, συστήματα άρδευσης, drones κ.λπ.
 • Κάντε τις απαραίτητες επαναλήψεις
 • Παρακολουθήστε και προσαρμόστε το σχέδιο εφαρμογής σας ανάλογα με τις ανάγκες τις καλλιέργειας

Προϊόντα ωφέλιμων νηματωδών

Ιστορίες επιτυχίας

Συνιστάται για εσάς

Γενικά για τους νηματώδεις

Νηματώδεις - Εφαρμογή

Νηματώδεις - Κανονιστικά ζητήματα

Νηματώδεις - Συσκευασία και σύνθεση

Νηματώδεις - Χειρισμός και Αποθήκευση