Αρπακτικά ακάρεα

Τι είναι τα αρπακτικά ακάρεα;

Τα αρπακτικά ακάρεα είναι ωφέλιμα αρθρόποδα που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση παρασίτων για τη διαχείριση και τη μείωση των πληθυσμών επιβλαβών παρασίτων σε διάφορες γεωργικές και κηπευτικές εγκαταστάσεις. Αυτά τα μικροσκοπικά αρθρόποδα είναι φυσικοί εχθροί πολλών φυτοφάγων ακάρεων και εντόμων, όπως τα ακάρεα της αράχνης, οι αλευρώδεις και οι θρίπες. Τα αρπακτικά ακάρεα αποτελούν βασικό συστατικό των στρατηγικών ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων (ΟΠΜ), καθώς προσφέρουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα χημικά φυτοφάρμακα.

ΗKoppert είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη λύσεων για αρπακτικά ακάρεα, ξεκινώντας το 1967 με την εκτροφή του αρπακτικού ακάρεως Phytoseiulus persimilis. Με την πάροδο των ετών, έχουμε εξειδικευτεί περαιτέρω στην παραγωγή μιας μεγάλης γκάμας φυσικών εχθρών και διαθέτουμε αρκετές πατέντες. Η σταθερότητά μας στην εκτροφή, την ποιότητα, την αξιοπιστία και την ασφαλή παράδοση είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Η αφοσίωση και η δέσμευσή μας για την ανάπτυξη μεθόδων που επιτρέπουν στους καλλιεργητές να εισάγουν αποτελεσματικά αυτές τις λύσεις στις καλλιέργειές τους, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη απόδοση, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του DNA μας.

Πλεονεκτήματα των αρπακτικών ακάρεων

 • Στόχευση ακριβείας: Τα αρπακτικά ακάρεα έχουν αξιοσημείωτη ικανότητα να εντοπίζουν και να θηρεύουν συγκεκριμένα είδη παρασίτων, ελαχιστοποιώντας τη ζημία σε οργανισμούς που δεν αποτελούν στόχο.

 • Ανθεκτική διαχείριση παρασίτων: Τα αρπακτικά ακάρεα μπορούν να δημιουργήσουν πληθυσμό στην καλλιέργεια και να ελέγχουν τους εχθρούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 • Μειωμένη εξάρτηση από φυτοφάρμακα: Η ενσωμάτωση των αρπακτικών ακάρεων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων, μειώνοντας έτσι το οικολογικό αποτύπωμα των κηπευτικών και γεωργικών εργασιών.

 • Διαχείριση της ανθεκτικότητας: Με τη διαφοροποίηση των στρατηγικών διαχείρισης των παρασίτων, τα αρπακτικά ακάρεα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της ανάπτυξης ανθεκτικότητας των παρασίτων στις χημικές θεραπείες.

 • Προώθηση της βιοποικιλότητας: Η εισαγωγή αρπακτικών ακάρεων υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα ελαχιστοποιώντας τις διαταραχές στο τοπικό οικοσύστημα μέσω της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων.

 • Εύκολη χρήση και ενσωμάτωση: Τα αρπακτικά ακάρεα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα ωφέλιμα φυτά, αποτελώντας τη βάση πολλών συστημάτων ΟΠΜ.

Ποια παράσιτα ελέγχουν τα αρπακτικά ακάρεα;

Τα αρπακτικά ακάρεα είναι γνωστό ότι ελέγχουν μια ποικιλία παρασίτων, συμπεριλαμβανομένων των ακάρεων της αράχνης, των θριπών, της αλευρώδους μύγας και των μυκητομυκήτων. Ορισμένα είδη αρπακτικών ακάρεων είναι εξειδικευμένα σε συγκεκριμένους στόχους επιβλαβών οργανισμών (Spical, Spidex), ενώ άλλα είναι γενικευμένα (Swirski-Mite, Limonica, Montdo-Mite, Thripex, Macro-Mite, Entomite-M), ικανά να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα επιβλαβών οργανισμών.

Όταν εισάγονται σε ένα περιβάλλον με προσβολές από παράσιτα, αναζητούν ενεργά τη λεία τους. Μόλις εντοπίσουν τα παράσιτα-στόχους τους, τα αρπακτικά ακάρεα τρέφονται με αυτά τρυπώντας το σώμα του θηράματός τους και αποσπώντας τα σωματικά τους υγρά, προκαλώντας το θάνατό τους. Καθώς τα αρπακτικά ακάρεα τρέφονται με παράσιτα, αναπαράγονται επίσης γρήγορα, οδηγώντας σε αύξηση του πληθυσμού των ωφέλιμων ακάρεων. Αυτή η αύξηση του πληθυσμού ενισχύει περαιτέρω τις ικανότητές τους στον έλεγχο των παρασίτων. Λόγω της ανάπτυξης του πληθυσμού τους, τα αρπακτικά ακάρεα όχι μόνο μειώνουν τους υπάρχοντες πληθυσμούς παρασίτων, αλλά δρουν επίσης αποτρεπτικά για μελλοντικές προσβολές. Η παρουσία ωφέλιμων ακάρεων μπορεί να αποθαρρύνει τις εστίες παρασίτων δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου τα παράσιτα είναι λιγότερο πιθανό να ευδοκιμήσουν.

Αρπακτικά ακάρεα για το ακάρεο της αράχνης

Τα αρπακτικά ακάρεα είναι μια αποτελεσματική βιολογική λύση για την καταπολέμηση του ακάρεως της αράχνης. Το Phytoseiulus persimilis(Spidex) και το Neoseiulus californicus(Spical) είναι εξειδικευμένα στη διατροφή των ακάρεων της αράχνης. Και τα δύο θηρεύουν τα ακάρεα της αράχνης σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής τους.

Αρπακτικά ακάρεα για θρίπες

Διάφορα είδη αρπακτικών ακάρεων χρησιμοποιούνται συνήθως για την καταπολέμηση του θρίπα. Το Neoseiulus cucumeris(Thripex) και το Amblyseius andersoni(Anso-Mite) διακρίνονται για τη διαχείριση των πληθυσμών θρίπα. Μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορα πληθυσμούς, καθώς μπορούν να επιβιώσουν και με γύρη ή άλλα θηράματα. Τα Amblyseius swirskii (Swirski-Mite), Amblydromalus limonicus(Limonica) και Transeius montdorensis(Montdo-Mite) είναι γενικευμένα αρπακτικά ακάρεα που χρησιμοποιούνται επίσης για την καταπολέμηση του θρίπα.

Αρπακτικά ακάρεα για την άσπρη μύγα

Για την καταπολέμηση της αλευρώδους, τα αρπακτικά ακάρεα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Τα γενικευμένα αρπακτικά ακάρεα Amblyseius swirskii(Swirski-Mite), Amblydromalus limonicus(Limonica) και Transeius montdorensis (Montdo-Mite) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της αλευρόμυγας.

Αρπακτικά ακάρεα για τους μύκητες

Υπάρχουν δύο είδη αρπακτικών ακάρεων που είναι πιο αποτελεσματικά για την καταπολέμηση των μυκητολογικών σκνίπτων, το Macrocheles robustulus(Macro-Mite) και το Stratiolaelaps scimitus(Entomite-M). Αυτά τα ωφέλιμα ακάρεα θηρεύουν τις προνύμφες των μυκητοσκώληκων στο έδαφος, εμποδίζοντάς τες να μετατραπούν σε ενήλικες μυκητοσκώληκες.

Συσκευασία αρπακτικών ακάρεων

Αρπακτικά ακάρεα σε φιάλες

Η τυποποιημένη συσκευασία για τα αρπακτικά ακάρεα περιλαμβάνει ένα μπουκάλι με βολικό καπάκι δοσολογίας, απλοποιώντας τη διαδικασία διανομής τους σε όλη την καλλιέργεια. Επιπλέον, για ορισμένα προϊόντα ή καλλιέργειες, η χρήση ενός φυσητήρα για τη διασπορά είναι μια διαθέσιμη επιλογή. Η προσέγγιση αυτή αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν απαιτείται ταχεία αντίδραση λόγω εισβολής ενός επιβλαβούς οργανισμού στην καλλιέργειά σας, επιτρέποντάς σας να εισαγάγετε ταυτόχρονα σημαντικό αριθμό αρπακτικών ακάρεων.

Παραδείγματα διαλυμάτων για αρπακτικά ακάρεα σε φιάλες είναι τα εξής: Anso-Mite, Entomite-M, Limonica, Macro-Mite, Montdo-Mite, Spical, Spidex, Swirski-Mite και Thripex.

Αρπακτικά ακάρεα σε φακελάκια

Εάν προτιμάτε τη σταδιακή εισαγωγή αρπακτικών ακάρεων, τα φακελάκια με αρπακτικά ακάρεα προσφέρουν τη βέλτιστη λύση. Μέσα σε αυτά τα φακελάκια (αργής απελευθέρωσης), θα βρείτε έναν συνδυασμό αρπακτικών ακάρεων, τροφής και υλικών μεταφοράς. Τα ακάρεα αναπαράγονται μέσα στα φακελάκια και στη συνέχεια διασκορπίζονται στην καλλιέργεια. Αυτά τα φακελάκια απελευθέρωσης είναι κατασκευασμένα από χαρτί, καθιστώντας τα ιδιαίτερα κατάλληλα για εφαρμογές σε θερμοκήπια.

Παραδείγματα αρπακτικών ακάρεων σε χάρτινα φακελάκια είναι: Anso-Mite Plus, Montdo-Mite Plus, Spical-Plus, Spidex Vital Plus, Swirski-Mite Plus, Swirski-Mite LD και Thripex-Plus.

Για καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε σήραγγες, υπαίθρια περιβάλλοντα ή περιβάλλοντα με σταθερά υψηλή υγρασία, τα φακελάκια Ulti-Mite αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή. Αυτά τα φακελάκια περιέχουν τα ίδια συστατικά, αλλά διατίθενται σε μια βιομηχανικά κομποστοποιήσιμη πλαστική συσκευασία που προσφέρει ανώτερη προστασία στα αρπακτικά ακάρεα, τόσο από την υπερβολική υγρασία όσο και από την ξήρανση. Αυτό το μοναδικό και κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύστημα έχει αποδείξει την πρακτική αποτελεσματικότητά του, επιτρέποντας τη χρήση των αρπακτικών ακάρεων ακόμη και σε μη βέλτιστες συνθήκες.

Παραδείγματα αρπακτικών ακάρεων σε φακελάκια Ulti-Mite είναι: Spical Ulti-Mite, Swirski Ulti-Mite και Montdo Ulti-Mite.

Αρπακτικά είδη ακάρεων

Η Koppert προσφέρει μια ποικιλία ειδών αρπακτικών ακάρεων, καθένα από τα οποία έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων καταπολέμησης παρασίτων στη γεωργία και την κηπουρική. Αυτά τα είδη αρπακτικών ακάρεων περιλαμβάνουν: Amblydromalus limonicus, Amblyseius andersoni, Amblyseius swirskii, Macrocheles robustulus, Neoseiulus californicus, Neoseiulus cucumeris, Phytoseiulus persimilis, Stratiolaelaps scimitus (Hypoaspis miles) & Transeius montdorensis.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα αρπακτικά ακάρεα;

Η χρήση αρπακτικών ακάρεων για τον έλεγχο παρασίτων περιλαμβάνει διάφορα βασικά βήματα:

 1. Προσδιορισμός του παρασίτου: Πρώτον, προσδιορίστε το συγκεκριμένο είδος παρασίτου που προσβάλλει τα φυτά σας. Διαφορετικά αρπακτικά ακάρεα είναι αποτελεσματικά κατά διαφορετικών παρασίτων, επομένως η γνώση του παρασίτου-στόχου είναι ζωτικής σημασίας. Η ανίχνευση είναι απαραίτητη για να γνωρίζετε πού βρίσκεται το παράσιτο, πόσο σοβαρή είναι η προσβολή και για να αναγνωρίσετε το παράσιτο.
 2. Επιλέξτε το σωστό αρπακτικό άκαρι: Επιλέξτε το κατάλληλο είδος αρπακτικού ακάρεως που θηρεύει το εντοπιζόμενο παράσιτο. Συμβουλευτείτε έναν σύμβουλο ή προμηθευτή της Koppert εάν δεν είστε σίγουροι.
 3. Χρόνος απελευθέρωσης: Ο συγχρονισμός είναι απαραίτητος και εξαρτάται από παράγοντες όπως η παρουσία παρασίτων, η πυκνότητα παρασίτων, ο τύπος της καλλιέργειας και οι περιβαλλοντικές συνθήκες.
 4. Ποσότητα: Καθορίστε την κατάλληλη ποσότητα αρπακτικών ακάρεων που απαιτούνται με βάση παράγοντες όπως το μέγεθος της καλλιέργειάς σας και η σοβαρότητα της προσβολής από το παράσιτο.
 5. Κατανομή: Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη διανομή των αρπακτικών ακάρεων. Μπορείτε να τα ψεκάσετε απευθείας στα προσβεβλημένα φυτά, να χρησιμοποιήσετε φακελάκια βραδείας αποδέσμευσης ή να χρησιμοποιήσετε ειδικούς εφαρμογείς, όπως συσκευές φυσήματος, ανάλογα με την προτίμησή σας και τον τύπο της καλλιέργειας.
 6. Παρακολούθηση: Παρακολουθείτε τακτικά τους πληθυσμούς του παρασίτου και των αρπακτικών ακάρεων για να αξιολογείτε την αποτελεσματικότητα της βιολογικής καταπολέμησης. Πραγματοποιήστε προσαρμογές στο ρυθμό απελευθέρωσης εάν είναι απαραίτητο.
 7. Περιβαλλοντικές συνθήκες: Διατηρήστε τις βέλτιστες περιβαλλοντικές συνθήκες για τα αρπακτικά ακάρεα. Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν συνήθως επαρκή υγρασία και θερμοκρασίες κατάλληλες για τη δραστηριότητά τους.
 8. Αποφύγετε ή ελέγξτε τη χρήση φυτοφαρμάκων: Αποφύγετε την ταυτόχρονη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, καθώς μπορεί να βλάψουν τόσο τους πληθυσμούς των παρασίτων όσο και τους πληθυσμούς των αρπακτικών ακάρεων. Εάν απαιτείται χημική παρέμβαση, ελέγξτε πρώτα τις παρενέργειες των φυτοφαρμάκων στα αρπακτικά ακάρεα, συμβουλευόμενοι την εφαρμογή μας για τις παρενέργειες.
 9. Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές τροφές, εάν είναι απαραίτητο: Τα γενικευμένα αρπακτικά ακάρεα μπορούν να συμπληρωθούν με εναλλακτικές τροφές, όπως το Nutari και το Nutemia, για να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν πληθυσμό.
 10. Επαναλάβετε ανάλογα με τις ανάγκες: Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος παρασίτων, ενδέχεται να απαιτούνται πολλαπλές απελευθερώσεις αρπακτικών ακάρεων. Ακολουθήστε τις συστάσεις του συμβούλου καλλιέργειας για τη συχνότητα των απελευθερώσεων.

Πόσα αρπακτικά ακάρεα χρειάζομαι;

Η δοσολογία και η συχνότητα των αρπακτικών ακάρεων εξαρτάται από το κλίμα, την καλλιέργεια και την πυκνότητα των παρασίτων και πρέπει πάντα να προσαρμόζεται στην κατάσταση. Συμβουλευτείτε έναν σύμβουλο της Koppert ή έναν αναγνωρισμένο διανομέα των προϊόντων Koppert για συμβουλές σχετικά με την καλύτερη στρατηγική για την περίπτωσή σας.

Life cycle of Amblyseius swirskii
Life cycle of Amblyseius swirskii

Κύκλος ζωής και εμφάνιση αρπακτικών ακάρεων

Ο κύκλος ζωής των αρπακτικών ακάρεων αποτελείται από πέντε αναπτυξιακά στάδια, συμπεριλαμβανομένων του αυγού, της προνύμφης, της πρωτονύμφης, της δευτονύμφης και του ενήλικα. Τα αρπακτικά ακάρεα γεννούν τα αυγά τους κοντά σε μολυσμένες από παράσιτα περιοχές. Οι προνύμφες διαθέτουν τρία ζεύγη ποδιών. Ανάλογα με το είδος του αρπακτικού ακάρεως οι προνύμφες είναι ενεργές ή ανενεργές. Μόλις η προνύμφη μεταβεί στο στάδιο της πρωτονύμφης (με τέσσερα ζεύγη ποδιών), αρχίζει αμέσως να τρέφεται. Κατά τη διάρκεια του πρωτονυμφικού, του δευτερονυμφικού και του ενήλικου σταδίου τα ακάρεα τρέφονται σχεδόν συνεχώς. Οι πρωτονύμφες και οι δευτονύμφες είναι παρόμοιες με τα ενήλικα στην εμφάνιση, αλλά μικρότερες σε μέγεθος.

Τα αρπακτικά ακάρεα έχουν συνήθως μήκος μόλις ενός χιλιοστού. Το σώμα τους είναι συχνά σφαιρικό.

Παρουσιάζουν μια σειρά χρωμάτων, που κυμαίνονται από ανοιχτόχρωμα και ημιδιαφανή έως βαθύ κόκκινο ή καφέ. Το χρώμα των αρπακτικών ακάρεων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το θήραμα που καταναλώνουν. Εάν η παροχή τροφής έχει απουσιάσει για κάποιο χρονικό διάστημα, γίνονται λεπτότερα και έχουν ένα ομοιόμορφο ανοιχτό διάφανο χρώμα.

Πολλά είδη έχουν λεπτοδουλεμένο σώμα με τρίχες, τρίχες και τρίχες που βοηθούν στην κίνηση και την αισθητηριακή τους αντίληψη.

Συνιστάται για εσάς

ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ