Προληπτικά μέτρα για αλλεργίες στα προϊόντα

Προληπτικά μέτρα για αλλεργίες στα προϊόντα

Όπως μπορεί να είστε αλλεργικοί στις γάτες, τη γύρη και τα ακάρεα σκόνης, είναι εξίσου πιθανό να είστε αλλεργικοί στις φυσικές ουσίες των αρπακτικών ακάρεων, των ακάρεων διατροφής τους, καθώς και συμπληρωματικά προϊόντα διατροφής. Ακόμα και εάν δεν είστε αλλεργικοί, αλλά έρθετε σε στενή και παρατεταμένη επαφή με ορισμένες ουσίες, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αναπτύξετε αλλεργία. Σε αυτή τη σελίδα, σας συμβουλεύουμε σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε ώστε να αποτρέψετε ή να μειώσετε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τον τύπο των προϊόντων που αναφέρονται παραπάνω.

Ποια προϊόντα αφορά;

Αυτό αφορά τα αρπακτιά ακάρεα, τα ακάρεα διατροφής τους, καθώς και τα συμπληρωματικά προϊόντα διατροφής που πωλούνται από την Koppert. Τα εικονογράμματα στις συσκευασίες των προϊόντων σας δείχνουν τα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για την πρόληψη πιθανών αλλεργικών αντιδράσεων.

Αποφύγετε την έκθεση μέσω εισπνοής και κατάποσης φορώντας μάσκα.
Αποφύγετε την έκθεση μέσω του δέρματός σας φορώντας προστατευτική ενδυμασία που καλύπτει τα χέρια και τα πόδια σας.
Αποφύγετε την έκθεση μέσω του δέρματός σας φορώντας γάντια.

Έκθεση και προληπτικά μέτρα

Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εκτίθεστε στις ουσίες αυτών των προϊόντων, υπάρχουν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε:

Έκθεση μέσω εισπνοής και κατάποσης
Για να αποφύγετε την έκθεση μέσω εισπνοής και κατάποσης, συνιστούμε να φοράτε αναπνευστικό εξοπλισμό με φίλτρο P3 τουλάχιστον, αλλά κατά προτίμηση πλήρη μάσκα με φίλτρο P3.

Έκθεση μέσω του δέρματος
Εάν υπάρχει κίνδυνος έκθεσης μέσω του δέρματός, σας συνιστούμε να φοράτε προστατευτική ενδυμασία που καλύπτει τα χέρια και τα πόδια σας (π.χ. φόρμα μιας χρήσης). Σας συμβουλεύουμε να καλύπτετε τα χέρια σας φορώντας γάντια.

Συσκευές εφαρμογής προϊόντων

Εάν χρησιμοποιείτε συσκευές εφαρμογής προϊόντων, αποφύγετε την άμεση επαφή και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κανένας στο πεδίο εφαρμογής.

Υγιεινή

Μόλις ολοκληρώσετε την εργασία σας, αφαιρέστε τα γάντια, τα παπούτσια και τα ρούχα σας προτού βγάλετε τη μάσκα σας. Καθαρίστε τα ρούχα και τα παπούτσια σας στο χώρο εργασίας αν είναι δυνατόν και μην τα μεταφέρετε στο σπίτι, για να αποφύγετε τη διάδοση αλλεργιογόνων και άλλων σωματιδίων. Εάν πλένετε τα ρούχα σας στο σπίτι, βρέξτε τα πρώτα στο χώρο εργασίας σας και μεταφέρετέ τα στο σπίτι σε μια κλειστή πλαστική σακούλα. Η υγρασία των ρούχων στη σακούλα αποτρέπει τη διασπορά αλλεργιογόνων και άλλων σωματιδίων στον αέρα κατά το άνοιγμα της σακούλας.

Πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις και αντιμετώπιση

Στη περίπτωση που έρθετε σε επαφή με ουσίες των προϊόντων που αναφέρονται παραπάνω και αποδειχθεί ότι είστε αλλεργικοί, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα που σχετίζονται με το δέρμα σας (όπως κόκκινα σημάδια, κνησμό στο δέρμα ή αλλεργικό έκζεμα), τη μύτη (όπως φτάρνισμα, καταρροή ή φαγούρα) ή τα μάτια (όπως φαγούρα ή υγρά μάτια).

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα και έχετε ερωτήσεις, επικοινωνήστε με την υπηρεσία υγείας και ασφάλειας ή τον γιατρό σας. Σε περίπτωση επικίνδυνης για τη ζωή κατάστασης καλέστε αμέσως τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Συνδυαστικοί παράγοντες

Το επίπεδο ευαισθησίας διαφέρει σε κάθε άτομο. Τα αλλεργικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες ή μπορεί να χρειαστούν και χρόνια. Δεν θα αναπτύξουν αλλεργία όλοι όσοι εκτίθενται σε αλλεργιογόνα. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί στην πράξη ποια ουσία θα προκαλέσει την αλλεργική αντίδραση. Αλλεργία μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλα ερεθίσματα ή από συνδυασμό περιβαλλοντικών παραγόντων (γύρη, πίτυρα ή άλλες πτητικές ουσίες). Θα χρειαστεί να κάνετε αλλεργικό τεστ για να προσδιορίσετε σε ποια ουσία είστε αλλεργικοί.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση ή τη αντιμετώπιση ενός προβλήματος που σχετίζεται με την υγεία, καθώς δεν υποκαθιστούν την ιατρική περίθαλψη. Εάν έχετε ή υποψιάζεστε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Αυτές οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν σε συνδυασμό με την υπηρεσία υγείας και ασφάλειας Arbodienst Perspectief'.

Συχνές ερωτήσεις για αλλεργίες στα προϊόντα

Βιβλιογραφία

Arbo, R., Meern, D., de Rooij, A., Tamsma, P., en Longaandoeningen, K. C. A., Folgering, G. H., ... & Secretariaat, S. E. VEILIG WERKEN MET BIO-BESTRIJDERS.

de Groot, H. (2003). De prevalentie van beroepsallergie bij werkers in de paprikateelt. TBV–Tijdschrift voor Bedrijfs-en Verzekeringsgeneeskunde, 11(2), 47-52.

Van Toorenenbergen, A. W., & Dieges, P. H. (1984). Occupational allergy in horticulture: demonstration of immediate-type allergic reactivity to freesia and paprika plants. International Archives of Allergy and Immunology, 75(1), 44-47.

Gisele Groenewoud, Occupational Allergy in Horticulture/Beroepsallergie in de glas- en tuinbouw, Rotterdam, 2004, ISBN 90-90 185 25-9.

Bælum, J., Enkegaard, A., Doekes, G., Skov, P. S., Kjærstad, M. B., & Sigsgaard, T. (2007). Health effects of predatory beneficial mites and wasps in greenhouses. Danish Environmental Protection Agency.