Επικονίαση σε ανοικτό πεδίο

Η επικονίαση παίζει καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό των καρπών και των σπόρων. Στο πλαίσιο της υπαίθριας καλλιέργειας, η αποτελεσματική επικονίαση είναι το κλειδί για πλούσιες σοδειές και βιώσιμη γεωργία.

Σε περιβάλλοντα ανοικτών αγρών, οι μέλισσες είναι από τους πιο αποτελεσματικούς και αξιόπιστους επικονιαστές. Οι δραστηριότητες αναζήτησης τροφής τους επιτρέπουν τη διασταυρούμενη επικονίαση των φυτών, αυξάνοντας τη γενετική ποικιλομορφία και προωθώντας την ισχυρή ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Ειδικότερα, οι μέλισσες είναι οι καλύτεροι επικονιαστές της φύσης για καλλιέργειες ανοιχτού αγρού, όπως τα κεράσια, τα μήλα και τα αχλάδια. Οι καλλιέργειες αυτές βελτιώνουν σημαντικά τόσο την καρπόδεση όσο και την ποιότητα των καρπών. Είναι ανθεκτικά και επιτελούν το πολύτιμο έργο τους ακόμη και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χαμηλές θερμοκρασίες και χαμηλές εντάσεις φωτός. Οι μέλισσες επισκέπτονται έως και δύο φορές περισσότερα άνθη και μεταφέρουν έως και 2,7 φορές περισσότερη γύρη από τις μέλισσες, ώστε να δίνουν στους καλλιεργητές ένα ιπτάμενο ξεκίνημα για τη βέλτιστη επικονίαση.

Πλεονεκτήματα των μελισσών σε ανοιχτό πεδίο

Στον τομέα της επικονίασης υπαίθριων καλλιεργειών, τόσο οι μέλισσες όσο και οι μέλισσες χρησιμοποιούνται συνήθως από τους καλλιεργητές. Ωστόσο, αυτοί οι δύο επικονιαστές διαφέρουν σημαντικά σε διάφορες πτυχές, όπως η εμφάνιση, οι απαιτήσεις σε τροφή, η διάρκεια ζωής, η επικοινωνία και, κυρίως, η αποτελεσματικότητα της επικονίασης.

Οι μέλισσες, με το μεγαλύτερο σώμα τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των μελισσών για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της επικονίασης:

Ικανότητα μεταφοράς γύρης

Η ικανότητα μεταφοράς γύρης των μελισσών είναι αξιοσημείωτα ανώτερη, καθώς εναποθέτουν περίπου 2,7 φορές περισσότερη γύρη ανά άνθος σε σύγκριση με τις μέλισσες. Αυτή η αφθονία γύρης αποδεικνύεται καθοριστική για την προώθηση της ισχυρής επικονίασης και συμβάλλει στην ανάπτυξη πιο ομοιόμορφων και μεγαλύτερων φρούτων και λαχανικών, οδηγώντας τελικά σε αυξημένες αποδόσεις.

Προσαρμοστικότητα στις καιρικές συνθήκες

Οι μέλισσες επιδεικνύουν εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα σε ποικίλες καιρικές συνθήκες λόγω της ικανότητάς τους να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό τους επιτρέπει να παραμένουν ενεργοί σε ένα ευρύτερο φάσμα θερμοκρασιών, καθιστώντας τους ιδιαίτερα αποτελεσματικούς επικονιαστές ακόμη και κατά τη διάρκεια ψυχρών και υγρών καιρικών συνθηκών, όταν οι μέλισσες μπορεί να παρουσιάζουν μειωμένη δραστηριότητα.

Επικονίαση υπαίθριων καλλιεργειών

Καλλιέργειες βραχείας ανθοφορίας

Τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και οι αμυγδαλιές είναι μερικές καλλιέργειες ανοιχτού αγρού με σύντομη ανθοφορία. Η αποτελεσματική περίοδος για τη γονιμοποίηση και την καρπόδεση διαρκεί μόνο μερικές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, οι αποτελεσματικοί και δραστήριοι επικονιαστές, όπως οι μέλισσες, είναι απαραίτητοι. Η καλύτερη επικονίαση πραγματοποιείται νωρίς το πρωί, γι' αυτό συνιστάται η χρήση μελισσών, οι οποίες ξυπνούν νωρίς.

ΤοNatupol Booster έχει αναπτυχθεί για καλλιέργειες με σύντομη (μία έως τέσσερις εβδομάδες) εντατική περίοδο άνθησης και οι οποίες παράγουν πολύ νέκταρ. Για καλλιέργειες με πρώιμη άνθηση το Natupol Trio με επιπλέον μόνωση αποτελεί καλύτερη επιλογή.

Καλλιέργειες μακράς ανθοφορίας

Αυτές οι καλλιέργειες, όπως τα μήλα, τα αχλάδια ή τα αβοκάντο, που χαρακτηρίζονται από παρατεταμένες περιόδους ανθοφορίας, παρέχουν συνεχείς πόρους νέκταρος και γύρης, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των μελισσών σε τροφή καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου δραστηριότητάς τους.

Το Tripol, το οποίο περιέχει 3 αποικίες μεγάλου αριθμού, είναι η καλύτερη επιλογή για καλλιέργειες μακράς ανθοφορίας.

Συμβουλές επικονίασης υπαίθριων καλλιεργειών

Η επίτευξη βέλτιστης επικονίασης στις υπαίθριες καλλιέργειες είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση άφθονων αποδόσεων και υγιών, ακμαίων φυτών. Οι συμβουλές μας έχουν σχεδιαστεί για να ενδυναμώνουν καλλιεργητές όπως εσείς με πολύτιμες γνώσεις και αποδεδειγμένες στρατηγικές για την προώθηση της αποτελεσματικής επικονίασης. Ακολουθώντας τις συστάσεις μας, μπορείτε να ξεκλειδώσετε το πλήρες δυναμικό των επικονιαστών της φύσης και να γίνετε μάρτυρες αξιοσημείωτων βελτιώσεων στην παραγωγικότητα των καλλιεργειών σας.

Προϊόντα επικονίασης εξωτερικού χώρου