Συμβουλές επικονίασης υπαίθριων καλλιεργειών

Οι μέλισσες Koppert εξασφαλίζουν φυσική επικονίαση τόσο σε εσωτερικές όσο και σε εξωτερικές καλλιέργειες. Θα εμβαθύνουμε στις βασικές αρχές της επικονίασης υπαίθριων καλλιεργειών και θα διερευνήσουμε πρακτικές συμβουλές για τη μεγιστοποίηση των ποσοστών επικονίασης και της συνολικής παραγωγικότητας των καλλιεργειών. Από την προσέλκυση επικονιαστών έως την εφαρμογή τεχνικών επικονίασης, στόχος μας είναι να σας εξοπλίσουμε με τις γνώσεις και τα εργαλεία που απαιτούνται για να εξασφαλίσετε πλούσιες και ακμάζουσες υπαίθριες καλλιέργειες. Η καλή επικονίαση στις υπαίθριες καλλιέργειες μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας τις συστάσεις που παρουσιάζονται παρακάτω.

Συμβουλές για επικονίαση σε εξωτερικούς χώρους

Χρονισμός

Εισαγάγετε τις μέλισσες στην περιοχή 4-7 ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου ανθοφορίας. Οι μέλισσες θα αρχίσουν να επικονιάζουν μόλις ανοίξουν τα άνθη. Βεβαιωθείτε ότι η κυψέλη έχει τοποθετηθεί στην καλλιέργεια αμέσως μετά την παράδοση ή εντός μιας ημέρας, ώστε να μπορέσουν οι μέλισσες να βρουν πηγές τροφής.

Τοποθέτηση

Για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα της επικονίασης, τοποθετήστε ομοιόμορφα τις κυψέλες σε όλο το αγροτεμάχιο. Ο αριθμός των κυψελών που απαιτούνται εξαρτάται από την καλλιέργεια και την παρουσία άλλων επικονιαστικών εντόμων. Τοποθετήστε την κυψέλη οριζόντια, έτσι ώστε οι μέλισσες να έχουν πάντα πρόσβαση στο ζαχαρόνερο που παρέχεται με την κυψέλη. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη βέλτιστη τοποθέτηση κυψελών μελισσών εδώ.

Συνύπαρξη μελισσών και μελισσών

Οι μέλισσες και οι μέλισσες μπορούν να συνεργαστούν για την ενίσχυση της επικονίασης. Μπορείτε να απελευθερώσετε και τους δύο τύπους μελισσών στις ίδιες καλλιέργειες. Ωστόσο, διατηρήστε μια ελάχιστη απόσταση 100 μέτρων μεταξύ κυψελών μελισσών και μελισσών, κρατώντας τις μέλισσες εκτός οπτικού πεδίου. Αυτή η προφύλαξη είναι απαραίτητη για να αποτρέψετε την προσέλκυση των μελισσών από το ζαχαρόνερο στις κυψέλες των μελισσών, ειδικά αν η κύρια καλλιέργεια δεν έχει ακόμη ανθίσει.

Περίοδος εγκατάστασης της κυψέλης

Αφήστε τις μέλισσες να ηρεμήσουν μετά την τοποθέτηση της κυψέλης. Περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν ανοίξετε τις πόρτες της κυψέλης. Η μεταφορά και οι κινήσεις κουνήματος μπορεί να κάνουν τις μέλισσες αρχικά ανήσυχες.

Θερμοκρασία και σκιά

Προστατεύστε την κυψέλη των μελισσών από την υπερβολική θερμότητα που προκαλείται από το άμεσο ηλιακό φως, ιδίως κατά τις θερμές περιόδους. Εξασφαλίστε επαρκή σκιά για την κυψέλη τοποθετώντας την στη σκιά της καλλιέργειας ή παρέχοντας πρόσθετη κάλυψη. Διαβάστε περισσότερα για τις μέλισσες στη ζέστη εδώ.

Συντήρηση κυψέλης

Διατηρείτε την κάτω πλευρά της κυψέλης στεγνή για να διατηρήσετε τις βέλτιστες συνθήκες κυψέλης. Βεβαιωθείτε ότι η είσοδος της κυψέλης είναι ορατή τόσο στους ανθρώπους όσο και στις μέλισσες κατά την περίοδο ανθοφορίας. Μπορείτε να το επιτύχετε αυτό τοποθετώντας την κυψέλη πάνω σε ένα κιβώτιο ή μια στοίβα από πέτρες. Επιπλέον, απομακρύνετε τυχόν ανθισμένα ζιζάνια μέσα και γύρω από την περιοχή επικονίασης, καθώς οι μέλισσες μπορεί να τα επισκεφθούν αντί για την καλλιέργεια-στόχο.

Προστασία από τον άνεμο

Προστατεύστε την κυψέλη από ισχυρούς ανέμους τοποθετώντας την σε προστατευμένο σημείο ή ασφαλίζοντάς την στη θέση της με βαρίδια ή άλλα σταθεροποιητικά μέτρα.

Χημική συμβατότητα

Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα πριν και κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Ορισμένα φυτοφάρμακα μπορεί να είναι επιβλαβή για τις μέλισσες και μπορεί επίσης να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις. Συζητήστε το θέμα με τον σύμβουλό σας εναλλακτικά συμβουλευτείτε την εφαρμογή μας για τις παρενέργειες.

Ακολουθώντας αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα της επικονίασης με μέλισσες στις καλλιέργειές σας.