Σχετικά με τις μέλισσες

Αποτελεσματικοί επικονιαστές

Οι μέλισσες είναι γνωστό ότι είναι εύκολοι, αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι επικονιαστές. Αυτά είναι τα οφέλη των μελισσών:

 • Οι μέλισσες παρέχουν μέγιστη ασφάλεια για τη βέλτιστη επικονίαση, λόγω του μεγάλου αριθμού επισκέψεων στα άνθη και της μεγάλης μεταφοράς γύρης.
 • Η επικονίαση με μέλισσες έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης, την καλύτερη διαμόρφωση των καρπών, την ποιότητα των προϊόντων και την ταχύτερη ωρίμανση των καρπών
 • Οι μέλισσες είναι αξιόπιστες εργάτριες, εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα από το σούρουπο μέχρι την αυγή
 • Οι μέλισσες εργάζονται καλά υπό κακές καιρικές συνθήκες και σε προστατευμένα περιβάλλοντα
 • Οι μέλισσες είναι εύκολες στη χρήση και απαιτούν χαμηλή συντήρηση
 • Οι μέλισσες είναι ασφαλείς καθώς δεν είναι επιθετικές
 • Οι μέλισσες περιλαμβάνουν χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τις χειρωνακτικές εργασίες επικονίασης

Διαφορά μεταξύ των μελισσών και των μελισσών του μελιού

 • Οι μέλισσες δραστηριοποιούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες κοντά στους 10°C, ενώ οι μέλισσες δραστηριοποιούνται σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
 • Οι μέλισσες είναι ενεργές τις συννεφιασμένες, ομιχλώδεις και βροχερές ημέρες. Οι μέλισσες είναι λιγότερο ενεργές σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού
 • Οι μέλισσες εργάζονται νωρίτερα το πρωί και αργότερα μέχρι τις βραδινές ώρες
 • Οι μέλισσες επικονιάζουν τα λουλούδια με μια μέθοδο που ονομάζεται "επικονίαση με βουητό", αυτό επιτρέπει σε μια μέλισσα να επικονιάσει ένα λουλούδι με μια μόνο επίσκεψη. Μια μέλισσα χρειάζεται συνήθως να επισκεφθεί ένα λουλούδι μεταξύ 7-10 φορές, πριν αυτό επικονιαστεί πλήρως.
 • Οι μέλισσες δεν διαθέτουν το εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας των μελισσών και είναι λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν την καλλιέργειά σας για πιο ελκυστικά λουλούδια.
 • Οι μέλισσες είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί επικονιαστές από τις μέλισσες, αναζητούν κυρίως γύρη και όχι νέκταρ και μεταφέρουν περισσότερη γύρη στους ύπερους με κάθε επίσκεψη.
 • Οι μέλισσες προωθούν υψηλότερα ποσοστά σταυρογονιμοποίησης και επισκέπτονται πολύ περισσότερα άνθη ανά λεπτό
 • Οι μέλισσες είναι ασφαλέστερες για εσάς και τους υπαλλήλους σας, καθώς είναι πολύ λιγότερο επιθετικές από τις μέλισσες.
Play

Παραγωγή μελισσών

Ο φυσικός κύκλος ζωής της μέλισσας αντιγράφεται σε εργαστηριακές συνθήκες στις εγκαταστάσεις παραγωγής μας. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχουμε τις καλύτερες συνθήκες που απαιτούνται για να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη διαθεσιμότητα αποικιών μελισσών υψηλής ποιότητας.

Κύκλος ζωής των μελισσών

Στη φύση, οι βασίλισσες των μελισσών πέφτουν σε χειμερία νάρκη μόνες και υπόγεια καθ' όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Πριν από τη χειμερία νάρκη, οι νέες νεαρές βασίλισσες εγκαταλείπουν την παλιά φωλιά και ζευγαρώνουν με κηφήνες.

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και αναδύεται η εαρινή περίοδος, η νέα βασίλισσα των μελισσών ξυπνάει. Θα αρχίσει την αναζήτηση γύρης και νέκταρος, καθώς και την αναζήτηση κατάλληλης θέσης φωλιάς.

Μόλις επιλεγεί μια φωλιά, θα αρχίσει να γεννά αυγά για να χτίσει τη δική της αποικία. Περίπου 4 εβδομάδες μετά την τοποθέτηση των πρώτων αυγών, οι πρώτες εργάτριες μέλισσες (όλες θηλυκές) αρχίζουν να αναδύονται και εκτελούν εργασίες τόσο εντός όσο και εκτός της φωλιάς.

Οι εργάτριες μέλισσες αναζητούν γύρη και νέκταρ για να εξασφαλίσουν πόρους για τον γόνο, καθώς και για να εκτελέσουν εργασίες συντήρησης στη φωλιά.

Καθώς η φωλιά συνεχίζει να αναπτύσσεται, η βασίλισσα δεν την εγκαταλείπει. Θα βρίσκεται μέσα στη φωλιά, συνεχίζοντας να γεννά αυγά και να δίνει εντολές στις εργάτριες μέλισσες.

Στα τέλη του καλοκαιριού η βασίλισσα θα αρχίσει να παράγει νέες βασίλισσες και αρσενικά (κηφήνες) προκειμένου η αποικία να αναπαραχθεί.

Αυτές οι νέες βασίλισσες θα ζευγαρώσουν με τα αρσενικά, θα εγκαταλείψουν τη φωλιά και ο κύκλος θα συνεχιστεί. Η παλιά βασίλισσα και η φωλιά της θα παρακμάσουν φυσικά στα τέλη του φθινοπώρου.