Cydalima perspectalis

Cydalima perspectalis

Γενικά

Το Cydalima perspectalis ανήκει στην οικογένεια Crambidae. Προέρχεται από τις εύκρατες και υποτροπικές περιοχές της Ανατολικής Ασίας (Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα). Το Cydalima perspectalis είναι ένα πολυφάγο είδος που τρέφεται κυρίως με τα φύλλα των θάμνων (Buxus spp.). Τυχόν σοβαρή αποφύλλωση μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο του φυτού. Καθώς οι καλλωπιστικοί θάμνοι είναι εμπορεύσιμοι σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη, το Cydalima perspectalis αποτελεί μια σοβαρή απειλή.

Βιολογικός κύκλος και εμφάνιση του Cydalima perspectalis

Το θηλυκό Cydalima perspectalis εναποθέτει συστάδες από 5 έως 20 αυγά σε μια ημιδιαφανή ζελατινώδη μάζα στα φύλλα των θάμνων. Οι ανοιχτές πράσινες προνύμφες έχουν μαύρες λωρίδες με λευκά σημάδια και τρίχες καθώς και μαύρο κεφάλι. Ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία και η πηγή της τροφής, οι προνύμφες περνούν από πέντε έως επτά στάδια.

Η νύμφη κρύβεται ανάμεσα στα φύλλα και είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Είναι πράσινη με καφέ διαμήκεις γραμμές στην αρχή της νύμφωσης και στη συνέχεια γίνεται ανοιχτό καφέ με σκούρα χαρακτηριστικά προς το τέλος της.

Υπάρχουν δύο παραλλαγές ενηλίκων. Η πιο συνηθισμένη έχει ως επί το πλείστον ιριδίζον λευκό χρώμα με σκούρα καφέ λωρίδα στο εξωτερικό άκρο και λευκό σημάδι στο μπροστινό μέρος ή μπορεί να έχει χρώμα κυρίως ανοιχτό καφέ με λευκό σημάδι στα μπροστινά φτερά. Τα ενήλικα πετούν με μεγάλη ευκολία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξεκουράζονται σε θάμνους ή σε άλλα φυτά. Το Cydalima perspectali παρουσιάζει διάπαυση από έξι έως οκτώ εβδομάδες. Ανάλογα με τη διάρκεια της ημέρας, ενδέχεται να μπουν στη διάπαυση στο τέταρτο ή στο πέμπτο στάδιο.

Πώς να απαλλαγείτε από το Cydalima perspectalis