Halyomorpha halys

Καφέ βρωμούσα

Ποιες είναι οι καφέ βρωμούσες;

Οι βρωμούσες ανήκουν στην οικογένεια Pentatomidae και πήραν το όνομά τους από την έντονη οσμή που εκπέμπουν από τους αρωματικούς αδένες όταν ενοχλούνται. Η καφέ βρωμούσα (Halyomorpha halys) είναι ασιατικής καταγωγής και τα τελευταία χρόνια έχει εισβάλει στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη. Η Halyomorpha halys έχει πάνω από 100 αναφερόμενα φυτά ξενιστές. Θεωρείται ευρέως ως είδος που ζει στα δέντρα και μπορεί να βρεθεί συχνά σε δασώδεις εκτάσεις.

Η καφέ βρωμούσα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά σε φρούτα όπως για παράδειγμα μήλα, αχλάδια και ροδάκινα, σε καλλιέργειες λαχανικών όπως γλυκιάς πιπεριάς και ντομάτας, καθώς και σε αγροτικές καλλιέργειες, όπως καλαμποκιού και σόγιας.

Αναγνώριση μιας καφέ βρωμούσας

Οι καφέ βρωμούσες μπορούν να αναγνωριστούν σε μια καλλιέργεια μέσω πολλών σημείων και παρατηρήσεων:

Οπτική ανίχνευση

Ψάξετε για παρουσία ενήλικων καφέ βρωμουσών σε φυτά ή στις γύρω περιοχές. Έχουν ένα χαρακτηριστικό σχήμα ασπίδας, διάστικτο καφέ χρώμα και έχουν μήκος περίπου 1,7 εκατοστά. Αναζητήστε το χαρακτηριστικό τριγωνικό μοτίβο τους όταν τις βλέπετε από ψηλά.

Συμπτώματα προσβολής

Η ζημιά κατά την τροφική δραστηριότητα προκαλείται από ενήλικες βρωμούσες και νύμφες της καφέ βρωμούσας. Στους καρπούς των δέντρων, η ζημιά κατά την τροφική δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα πιεσμένες ή βυθισμένες περιοχές που μπορεί να προκαλέσουν τραυματική δυσπλασία καθώς αναπτύσσονται τα φρούτα. Οι κηλίδες που μοιάζουν από φελλό στους καρπούς είναι αποτέλεσμα τραυματισμού στα τέλη της εποχής. Τα καρποφόρα φυτά μπορεί να τερματιστούν πρόωρα την ανάπτυξη των καρπών τους, εάν τσιμπηθούν. Εάν και συνήθως συμβαίνει αργότερα κατά τη διάρκεια της εποχής, παρόμοια ζημιά συμβαίνει και σε καρποφόρα φυτά, όπως ντομάτες και πιπεριές. Σε καλλιέργειες όπως σόγιας ή καλαμποκιού, η τροφική δραστηριότητα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των σπόρων. Καθώς η H. halys περιπλανιέται ανάμεσα σε καλλιέργειες ή δασικές εκτάσεις και έχει συσσωρευτική διασπορά, υπάρχει συχνά μια αξιοσημείωτη επίδραση στις άκρες των αγροτεμαχίων καλλιέργειας. Αυτό μπορεί να κάνει τα φασόλια της σόγιας να φαίνονται ότι «παραμένουν πράσινα», ενώ η ζημιά από την τροφική δραστηριότητα της H. halys να αποτρέπει την ωρίμανση των λοβών στις άκρες.

Κακοσμία

Όταν ενοχλούνται ή συνθλίβονται, οι καφέ βρωμούσες απελευθερώνουν μια έντονη, διαπεραστική οσμή από τους αρωματικούς αδένες τους. Εάν παρατηρήσετε μια άσχημη ή δυσάρεστη μυρωδιά στην καλλιέργεια σας ή στις γύρω περιοχές, μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία τους.

Παρακολούθηση καλλιέργειας

Ελέγχετε τακτικά την καλλιέργεια σας για σημάδια από καφέ βρωμούσες. Προβείτε σε οπτική παρατήρηση ή κουνήστε απαλά τα φυτά για να απομακρύνετε τυχόν κρυμμένες βρωμούσες. Εστιάστε σε περιοχές όπου είναι πιθανό να συγκεντρωθούν, όπως κάτω από φύλλα, σε συστάδες φρούτων ή σε προστατευμένες περιοχές.

Παγίδευση

Τοποθετήστε παγίδες φερομόνης ή κολλώδεις παγίδες ειδικά σχεδιασμένες για τη σύλληψη βρωμουσών. Αυτές οι παγίδες μπορούν να προσελκύσουν και να αιχμαλωτίσουν ενήλικες καφέ βρωμούσες, παρέχοντας μια ένδειξη της παρουσίας και των επιπέδων του πληθυσμού τους.

Ζημιά που προκαλεί η καφέ βρωμούσα

Ως πολυφάγο παράσιτο, η καφέ βρωμούσα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ζημιά σε πολλές καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των καρπών δέντρων, των ξηρών καρπών, των λαχανικών και των γραμμικών καλλιεργειών. Στους καρπούς δέντρων, ο τραυματισμός κατά την τροφική δραστηριότητα προκαλεί πιεσμένες ή βυθισμένες περιοχές που μπορούν να προκαλέσουν τραυματική δυσπλασία καθώς αναπτύσσονται τα φρούτα. Ο τραυματισμός στο τέλος εποχής προκαλεί κηλίδες που μοιάζουν με φελλό στο φρούτο. Η τροφική δραστηριότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει στα καρποφόρα φυτά να αποβάλουν τους καρπούς τους πρόωρα. Παρόμοια ζημιά συμβαίνει σε καρποφόρα λαχανικά, όπως ντομάτες και πιπεριές, εάν και συχνά αργότερα κατά τη διάρκεια της εποχή. Η τροφική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ανάπτυξης των σπόρων σε καλλιέργειες όπως αραβοσίτου ή σόγιας. Υπάρχει συχνά μια ξεχωριστή επίδραση στα άκρα των αγροτεμαχίων καλλιέργειας, καθώς η H. halys έχει μια συσσωρευτική διασπορά και μετακινείται μεταξύ καλλιεργειών ή δασικών εκτάσεων.

Βιολογικός κύκλος της καφέ βρωμούσας

Η Halyomorpha halys περνά από πέντε νυμφικά στάδια. Τα αυγά τοποθετούνται σε συστάδες των 28 περίπου στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Τα αυγά που γεννήθηκαν πρόσφατα έχουν διάμετρο περίπου 1,3 mm και μήκος 1,6 mm και έχουν ανοιχτό πράσινο ή γαλάζιο χρώμα. Καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται, μπορεί να γίνει ορατό στο αυγό, με τα μάτια να εμφανίζονται ως δύο κόκκινες κηλίδες.

Οι νύμφες πρώτου σταδίου έχουν μήκος περίπου 2,4 mm, με μαύρη κεφαλή και θώρακα και πορτοκαλοκόκκινη κοιλιά. Πρώτο στάδιο, συσσώρευση γύρω από άδεια αυγά. Τα πιθανά πλεονεκτήματα της συσσώρευσης με αυτόν τον τρόπο είναι η αυξημένη προστασία από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη προστασία από τους φυσικούς εχθρούς με τη συγκέντρωση της χημικής τους άμυνας. Με τη μετάβαση στο δεύτερο στάδιο, οι νύμφες χάνουν το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα τους στο μεγαλύτερο μέρος του. Οι νύμφες δεύτερου σταδίου εμφανίζονται σκούρες, με τραχιές ακανθώδεις προεξοχές κατά μήκος της πλευρικής άκρης του θώρακα. Τα φτερά αρχίζουν να αναπτύσσονται με κάθε διαδοχικό στάδιο. Οι μεταγενέστερες νύμφες έχουν μαύρο μέχρι γκρι βασικό χρωματισμό με εμφανείς ράχες κατά μήκος των άκρων του βραχιονίου (ώμος), καθώς και λευκές λωρίδες στα πόδια και στις κεραίες.

Οι ενήλικες καφέ βρωμούσες έχουν μήκος από 12 έως 17 mm. Το βασικό χρώμα είναι ένα μείγμα από καφέ, σκούρου κόκκινου και μαύρου στη ραχιαία επιφάνεια, με μια μπεζ ή κρεμ κοιλιακή επιφάνεια με στίγματα με μεταλλικά πράσινα σημάδια στον κοιλιακό θώρακα. Τα βασικά χαρακτηριστικά για την αναγνώριση του ενήλικα εντόμου περιλαμβάνουν λευκές λωρίδες στις κεραίες και στα πόδια, χωρίς βραχιόνιες ράχες (ώμους) και εναλλασσόμενες σκούρες και ανοιχτόχρωμες λωρίδες στο περιθώριο της κοιλιάς.

Παγίδευση των καφέ βρωμουσών

Η παγίδευση καφέ βρωμουσών με παγίδες φερομόνης είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πληθυσμών τους. Η παγίδα Halyosan είναι ειδικά σχεδιασμένη για την παγίδευση των καφέ βρωμουσών. Απελευθερώνει μια ειδική για το είδος φερομόνης συσσώρευσης που προσελκύει αρσενικά και θηλυκά. Όταν τοποθετείται στην άκρη της εγκατάστασης, οι παγίδες δελεάζουν και αιχμαλωτίζουν τις βρωμούσες. Παγιδεύοντας και παρακολουθώντας τις καφέ βρωμούσες, οι καλλιεργητές μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την πυκνότητα του πληθυσμού και τα επίπεδα δραστηριότητας αυτών των παρασίτων. Επίσης, οι παγίδες φερομόνης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πληθυσμού των καφέ βρωμουσών.