Συμβουλές επικονίασης για τεχνητά φωτισμένες καλλιέργειες

Καθώς οι μέλισσες βασίζονται στο επαρκές φως της ημέρας, ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση καλών συνθηκών επικονίασης. Καθώς οι μέλισσες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα προσανατολισμού όταν δεν υπάρχει επαρκές φως ημέρας (ιδίως 4 έως 10 εβδομάδες πριν ή μετά τη μικρότερη ημέρα, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος και το περιβάλλον), μπορεί να σημειωθεί ταχεία μείωση των αποικιών. Στον διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο της γεωργίας, η χρήση του τεχνητού φωτισμού έχει φέρει επανάσταση στην καλλιέργεια των φυτών, επεκτείνοντας τις ώρες του φωτός της ημέρας και επιτρέποντας την παραγωγή όλο το χρόνο. Ωστόσο, με αυτή την τεχνολογική πρόοδο έρχεται η κρίσιμη πρόκληση της διασφάλισης αποτελεσματικής επικονίασης σε εσωτερικούς χώρους.

Ενώ η επικονίαση σε εξωτερικούς χώρους συχνά διευκολύνεται από φυσικούς παράγοντες όπως ο άνεμος και τα έντομα, οι καλλιέργειες με τεχνητό φωτισμό απαιτούν προσεκτική εξέταση και σκόπιμες παρεμβάσεις για την επίτευξη βέλτιστων ποσοστών επικονίασης. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στις μοναδικές πτυχές της επικονίασης σε εσωτερικούς χώρους και θα παράσχουμε πολύτιμες συμβουλές για το πώς να ξεπεράσετε τα πιθανά εμπόδια. Από την κατανόηση του ρόλου των διαφόρων μεθόδων επικονίασης έως την εφαρμογή έξυπνων στρατηγικών για την προσέλκυση επικονιαστών, στόχος μας είναι να σας εφοδιάσουμε με τις γνώσεις και τις ιδέες που είναι απαραίτητες για την επιτυχή επικονίαση στις καλλιέργειές σας με τεχνητό φωτισμό.

Συμβουλές για την επικονίαση σε καλλιέργειες με τεχνητό φωτισμό

Παρουσιάζουμε το ασύρματο σύστημα Beehome-System (WBH)

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το φως της ημέρας, σας συμβουλεύουμε να εγκαταστήσετε το ασύρματο σύστημα Beehome-System (WBH). Με το σύστημα WBH, οι καλλιεργητές μπορούν να επιτρέψουν στις μέλισσες να πετούν κατά τη διάρκεια περιόδων με επαρκές φως ημέρας. Κατά μέσο όρο, οι μέλισσες επιτρέπεται να πετούν μεταξύ 10:00 π.μ. και 14:00 μ.μ. (4 εβδομάδες πριν/μετά τη μικρότερη ημέρα), με επιπλέον μισή ώρα ανά εβδομάδα. Για τη βέλτιστη διάρκεια επικονίασης, μπορείτε να συνδέσετε το σύστημα WBH με τον υπολογιστή κλιματισμού σας για να μετρήσετε την πραγματική ένταση του φωτός.

Συμβουλές τοποθέτησης σε καλλιέργειες με τεχνητό φωτισμό

Για βέλτιστα αποτελέσματα, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές τοποθέτησης σε θερμοκήπια με τεχνητό φωτισμό:

  • Σε περιοχές με υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη (Σκανδιναβία - Βόρεια Ευρώπη), τοποθετήστε κυψέλες μελισσών ψηλά ή πάνω από τις καλλιέργειες ξεκινώντας από την εβδομάδα 40 (+4) έως την εβδομάδα 10 (-4).
  • Τοποθετήστε τις αποικίες ώστε να δέχονται άμεσο και πρώιμο φως ημέρας
  • Παρέχετε σκιά για τις αποικίες κατά τη διάρκεια της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας μεταξύ 11:00 π.μ. και 3:00 μ.μ., ιδίως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και νωρίς την άνοιξη
  • Βεβαιωθείτε ότι το πρώιμο φως της ημέρας δεν παρεμποδίζεται από πλευρικές οθόνες, πολυκαρβονικά πλευρικά τοιχώματα ή άλλα φίλτρα.
  • Μεταξύ της εβδομάδας 6-10, επιστρέψτε στην κανονική κατανομή των κυψελών μελισσών με βάση το γεωγραφικό πλάτος.

Χιόνι κατά τη διάρκεια της επικονίασης

Πώς να επικονιάσετε κατά τη διάρκεια του χιονιού; Κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης, ο προσανατολισμός διαταράσσεται σοβαρά, καθώς το χιόνι αντανακλά το 90% του υπεριώδους φωτός. Όταν το χιόνι καλύπτει το θερμοκήπιο, λειτουργεί ως αποτελεσματικό φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας, επηρεάζοντας την επικονίαση. Παρακολουθήστε τη γονιμοποίηση και εξετάστε το ενδεχόμενο να εισαγάγετε επιπλέον κυψέλες μελισσών ή να πραγματοποιήσετε προσωρινή επικονίαση με το χέρι όταν η φυσική επικονίαση είναι ανεπαρκής. Απομακρύνετε το χιόνι από την οροφή του θερμοκηπίου όταν είναι δυνατόν.

Ενεργειακές οθόνες και φώτα ανάπτυξης

Η χρήση ενεργειακών οθονών σε θερμοκήπια με τεχνητό φωτισμό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα φωτισμού, επηρεάζοντας την πλοήγηση των μελισσών. Για να το αντιμετωπίσετε αυτό, συγχρονίστε το άνοιγμα των κυψελών των μελισσών με την ενεργειακή οθόνη και τον κύκλο του ημερήσιου φωτός, επιτρέποντας στις μέλισσες να πετούν μόνο όταν υπάρχει επαρκές φως ημέρας (π.χ. μεταξύ 10:00 π.μ. και 3:00 μ.μ.). Εάν η ενεργειακή σήτα παραμένει κλειστή για μια ολόκληρη ημέρα, είναι προτιμότερο να κλείσετε και τις κυψέλες. Οι μέλισσες μπορούν να πετάξουν και να αναζητήσουν τροφή υπό τεχνητό φωτισμό, αλλά μπορεί να δυσκολευτούν να προσανατολιστούν και να επιστρέψουν στις κυψέλες σε ένα περιβάλλον που φωτίζεται αποκλειστικά από τεχνητά φώτα.

Επίδραση του φωτισμού στην επικονίαση

Η χρήση φώτων καλλιέργειας, ιδίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα για την παράταση του ημερήσιου χρόνου για τα φυτά, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα για τις μέλισσες. Τα φώτα ανάπτυξης εκπέμπουν το φάσμα του φωτός που είναι σχετικό με την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των φυτών (400-700nm), αλλά δεν διαθέτουν το φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας που είναι απαραίτητο για τον προσανατολισμό των μελισσών. Επιπλέον, η θερμότητα από τις λάμπες μπορεί να βλάψει τα φτερά των μελισσών κατά την πτήση τους προς τα φώτα και οι πολλαπλές πηγές φωτός μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στον προσανατολισμό τους.

Για να αποτρέψετε τις μέλισσες από το να πετούν άσκοπα στην καλλιέργεια, συνιστάται να σβήνετε τα φώτα ανάπτυξης αρκετά πριν από τη δύση του ήλιου για να ενθαρρύνετε την επιστροφή τους στην κυψέλη.

Φώτα LED και επικονίαση

Με βάση τις εμπειρίες που έχουν αποκτηθεί με φώτα LED σε ολλανδικά θερμοκήπια από το 2008, δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα συγκρίσιμα με τον κανονικό τεχνητό φωτισμό. Επομένως, η χρήση κόκκινων και μπλε φώτων LED δεν απαιτεί το Wireless Bee Home (WBH).