Το Entonem διατηρεί τις νεαρές ορχιδέες απαλλαγμένες από τους μύκητες

Το Entonem διατηρεί τις νεαρές ορχιδέες απαλλαγμένες από τους μύκητες

Η Floricultura είναι ένα μεγάλο όνομα στη διεθνή αγορά ορχιδέας. Η εταιρεία παράγει νεαρά φυτά των ποικιλιών Phalaenopsis, Cymbidium, Cambria και Miltonia. "Αυτά αποτελούν το αρχικό υλικό για τους καλλιεργητές ορχιδέας σε όλο τον κόσμο", εξηγεί ο Dennis van der Wel, ο οποίος έχει την τελική ευθύνη για όλες τις δραστηριότητες καλλιέργειας. 'Τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά κατά τη φάση του πολλαπλασιασμού- οι αγοραστές μας εφαρμόζουν πολιτική μηδενικής ανοχής. Για να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουν με ένα καθαρό φυτό, μεγιστοποιούμε τη χρήση βιολογικής φυτοπροστασίας, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην πρόληψη. Όσο περισσότερα παράσιτα μπορούμε να κρατήσουμε μακριά από τα νεαρά φυτά, τόσο το καλύτερο".

Τέλεια αποτελέσματα στον έλεγχο των μυκητοσκώληκων και των νυμφών του θρίπα

Η μέγιστη βιολογική τους προσέγγιση είναι εμφανής: η εταιρεία χρησιμοποιεί δέκα διαφορετικά ευεργετικά φυτά για τις δύο εγκαταστάσεις της στο Heemskerk των Κάτω Χωρών και την τρίτη τοποθεσία της στο Assendelft των Κάτω Χωρών. Ένα από αυτά είναι το Entonem, ο ωφέλιμος νηματώδης Steinernema feltiae. Η Floricultura το χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση των μυκητομυκήτων (sciarid flies) και των κουκουλιών θρίπας. "Είναι ένα καλό προϊόν που εφαρμόζουμε στις καλλιέργειες χρησιμοποιώντας ένα Dosatron", εξηγεί ο Rogier Veldhuijs, βοηθός διευθυντή τοποθεσίας στο Assendelft. 'Στο παρελθόν, το προϊόν δεν ήταν πλήρως συμβατό με το Dosatron. Αλλά από τότε που η Koppert άλλαξε τη σύνθεση, λειτουργεί τέλεια." Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται σωστά, λέει. 'Είναι μια προσεκτική πράξη εξισορρόπησης- πρέπει να κρατάτε το ψεκαστικό διάλυμα σε κίνηση για να διασφαλίσετε ότι η σύνθεση είναι ομοιογενής και ότι οι νηματώδεις κατανέμονται επαρκώς και ομοιόμορφα στην καλλιέργεια'.

Σημαντικό να αποφεύγεται η βραδύτερη ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια της περιόδου πολλαπλασιασμού των 25 εβδομάδων, η Floricultura εφαρμόζει μια θεραπεία Entonem κάθε δέκα ημέρες για τις πρώτες πέντε εβδομάδες. Στο μεσοδιάστημα, η καλλιέργεια αντιμετωπίζεται με ένα βακτηριακό παρασκεύασμα. Ο σύμβουλος εσωτερικής καλλιέργειας Jan Mulder εξηγεί: "Είναι σημαντικό να κάνουμε κάτι για την καταπολέμηση των μυκητοσκώληκων κάθε πέντε ημέρες. Αν δεν το κάνουμε, θα ξεσπάσουν." Αυτό είναι κάτι που η Floricultura θέλει να αποφύγει με κάθε κόστος, λέει. 'Αν δοθεί η ευκαιρία στους μυκητοσκώληκες να αναπτυχθούν, αρχίζουν να τρώνε τις νεαρές ρίζες. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη των φυτών. Προσθέτει άλλες τέσσερις εβδομάδες στις 25 εβδομάδες και πρέπει να λάβετε θεραπευτικά μέτρα. Όλα αυτά κοστίζουν πολλά χρήματα και είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε." Για την καταπολέμηση των μυκητομυκήτων και των κουκουλιών του θρίπα, η Floricultura χρησιμοποιεί επίσης το αρπακτικό ακάρεο εδάφους Stratiolaelaps scimitus.

Διερεύνηση της επίδρασης του ψεκασμού

Κάθε εβδομάδα, το Floricultura εξετάζει τη δράση των νηματωδών στο μικροσκόπιο. Πρώτα όταν μόλις βγαίνουν από τη συσκευασία και αργότερα μετά τον ψεκασμό. Ο Dennis van der Wel εξηγεί: "Βρέχουμε το χώμα της γλάστρας και στη συνέχεια ψεκάζουμε τους νηματώδεις πάνω στα νεαρά φυτά με μια λεπτή ομίχλη. Ακολουθεί μια δεύτερη λεπτή ομίχλη για να ξεπλύνουμε τους νηματώδεις που βρίσκονται στα φύλλα. Λίγο αργότερα, συλλέγω μερικές σταγόνες νερού αποστράγγισης από κάτω από την κατεργασμένη καλλιέργεια. Το εξετάζω στο μικροσκόπιο για να ελέγξω την παρουσία νηματωδών. Εάν τους βλέπω, αυτό σημαίνει ότι ο ψεκασμός ήταν επιτυχής".

Υψηλά πρότυπα

Για την αποφυγή ζημιών στα νεαρά φυτά, η εταιρεία αποφάσισε να ακολουθήσει μια αυστηρή προληπτική πολιτική. "Έχουμε θέσει πολύ υψηλά πρότυπα", λένε οι Van de Wel, Veldhuijs και Mulder. "Οι δόσεις και οι εισαγωγές μας ήταν πάντα υψηλές. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε λίγη ποσότητα παρά λίγη ποσότητα- οι προσβολές πρέπει πάντα να προλαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Σίγουρα δεν τσιγκουνευόμαστε στις ποσότητες των ωφέλιμων που χρησιμοποιούμε".

Μια καλά οργανωμένη προσέγγιση

Η καλή ανίχνευση είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην επιτυχία της Floricultura. Η εταιρεία συνεργάζεται με δέκα καλά εκπαιδευμένους ανιχνευτές που παρακολουθούν συνεχώς τις διάφορες καλλιέργειες. Η Floricultura έχει στενή συμβουλευτική σχέση με τον σύμβουλο της Koppert, Wim van der Meer. Κάθε μήνα επισκέπτεται μία από τις τρεις τοποθεσίες για να συζητήσει τις μεθόδους φυτοπροστασίας που χρησιμοποιούνται σε όλη την εταιρεία. Ο ίδιος επαινεί την αυστηρή και καλά οργανωμένη προσέγγιση της Floricultura. "Δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Και αυτό δείχνει ότι μπορείς να πας μακριά αν ακολουθήσεις αυτή την προσέγγιση".

Συνιστάται για εσάς