Η Amazone Plants συνεχίζει την πορεία της βιολογικής καλλιέργειας

Η Amazone Plants συνεχίζει την πορεία της βιολογικής καλλιέργειας

Με καλούς ρυθμούς παραγωγής τεμαχίων, υψηλή ποιότητα προϊόντων και εξαιρετικές ποικιλίες, τα φυτά Amazone βρίσκονται στην κορυφή της αγοράς. Η βιολογική φυτοπροστασία είναι ένας πρόσθετος πυλώνας που στηρίζει αυτή τη θέση. "Αυτό το είδος φυτοπροστασίας είναι για εμάς δώρο Θεού".

Η Amazone Plants ιδρύθηκε το 2010. Κατά τα πρώτα χρόνια, η εταιρεία ανθούριων που ανήκει στους Lex Scheffers και Fred van Zijl δεν είχε αμέσως τον άνεμο στην πλάτη της, αλλά η επιχείρηση άρχισε να απογειώνεται το 2015. Το 2019, το φυτώριο ντομάτας που ανήκει επίσης στον Van Zijl μετατράπηκε, πριν προστεθεί στο φυτώριο ανθούριων το 2020.

Μια αξιοσημείωτη κίνηση

"Λοιπόν, είχαμε δέκα καλές εβδομάδες, είπαμε ο Φρεντ και εγώ ο ένας στον άλλον όταν ξέσπασε η κρίση με τον κορονοϊό και οι εξαγωγές σταμάτησαν", διηγείται ο Λεξ Σέφερς. Οι δύο εταίροι έκαναν μια αξιοσημείωτη κίνηση - νοίκιασαν επιπλέον θερμοκήπια. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την προσωρινή αποθήκευση ενός μέρους των αναπτυσσόμενων φυτών. Τελικά, όλα πήγαν λίγο πολύ καλά - τα φυτά σε γλάστρες των 12 εκατοστών πωλήθηκαν σε γλάστρες των 14 εκατοστών το καλοκαίρι, και τα φυτά σε γλάστρες των 14 εκατοστών πήγαν στους αγοραστές σε γλάστρες των 17 εκατοστών.

Η εταιρεία έχει επικεντρωθεί στη βιολογική φυτοπροστασία από την ίδρυσή της. Ωστόσο, το ιδιαίτερα αυτοματοποιημένο σύστημα παραγωγής της καθιστά αυτό το είδος φυτοπροστασίας πολύπλοκο. Τα φυτά στη φάση του πολλαπλασιασμού εισέρχονται στην αίθουσα επεξεργασίας κάθε εννέα εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια των εννέα εβδομάδων που τα φυτά βρίσκονται στο θερμοκήπιο, δεν είναι εύκολο για τους υπαλλήλους να έχουν πρόσβαση στα φυτά, για παράδειγμα για να τα ανιχνεύσουν. Συνεπώς, στο θερμοκήπιο μπορεί να εμφανιστούν μολύνσεις που γίνονται αντιληπτές μόνο όταν τα φυτά βρίσκονται στην αίθουσα.

Φανταστικά αποτελέσματα με το Swirski-LD

Τα κυριότερα παράσιτα είναι ο δυτικός θρίπας των λουλουδιών, οι αφίδες (κυρίως οι αφίδες της πατάτας ροδακινιάς και οι αφίδες της πατάτας θερμοκηπίου) και ο σκόρος Duponchelia. Η Amazone Plants χρησιμοποιεί μια ποικιλία ωφέλιμων οργανισμών για να κρατήσει αυτά τα παράσιτα υπό έλεγχο. Ο σύμβουλος Wim van der Meer τα ονομάζει για εμάς.

Η Amazone Plants χρησιμοποιεί το Macro-Mite για την καταπολέμηση των κουκουλιών του δυτικού θρίπα των λουλουδιών και το Swirski-Mite LD για την καταπολέμηση των προνυμφών. "Σε αυτή την εταιρεία, το Swirski-Mite LD παράγει φανταστικά αποτελέσματα", μας λέει ο Wim. 'Τα αρπακτικά ακάρεα συνεχίζουν να βγαίνουν από το δίχτυ εντόμων με καλό ρυθμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πάντα ένας ισχυρός πληθυσμός στην καλλιέργεια του θερμοκηπίου και ο έλεγχος του θρίπα διατηρείται στο σωστό επίπεδο. Η μέθοδος λειτουργεί άψογα σε αυτό το αυτοματοποιημένο σύστημα παραγωγής, γεγονός που είναι φυσικά πολύ καθησυχαστικό".

Η εταιρεία πρέπει ακόμη να λάβει μέτρα κατά του Echinotrips και του θρίπα του ανθούριου, καθώς τα σημερινά αρπακτικά του θρίπα δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικά κατά αυτών των παρασίτων. Η εταιρεία ψεκάζει επομένως ένα προϊόν φυσικής προέλευσης, όπως το Mycotal, δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ο Wim van der Meer εξηγεί: "Η Koppert συμμετέχει σε μια δοκιμή στην οποία διερευνούμε κατά πόσον τα αυγά Chrysopa είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των δύο ποικιλιών θρίπα. Ελπίζουμε ότι θα έχει επιτυχία".

Η βιολογική φυτοπροστασία είναι πολύ καλύτερη

Η Amazone Plants καταπολεμά τις αφίδες με έναν συνδυασμό της παρασιτικής σφήκας Aphipar και του γλοιοφάγου Aphidend, ο οποίος, σύμφωνα με τον Lex Scheffers, είναι πολύ αποτελεσματικός. Για την καταπολέμηση των αυγών του σκόρου Duponchelia χρησιμοποιείται επίσης το αρπακτικό ακάρεο εδάφους και ο θηρευτής θριπών Macro-Mite. Οι παγίδες φερομόνης συλλαμβάνουν τους ενήλικες σκώρους.

Ο Lex Scheffers περιγράφει τη βιολογική φυτοπροστασία ως δώρο Θεού. "Πηγαίνει πράγματι πολύ καλά. Θα ήταν αδιανόητο να εξακολουθούσαμε να χρησιμοποιούμε χημικά προϊόντα. Εξάλλου, τα χημικά επιβαρύνουν τόσο πολύ την ασφάλεια των εργαζομένων, τις καλλιέργειες και το τοπικό περιβάλλον. Ποτέ δεν ήταν μια αγαπημένη μου δραστηριότητα. Η βιολογική φυτοπροστασία είναι πολύ καλύτερη. Παρόλο που οι αγοραστές μας δεν ζητούν πάντα ρητά ένα εντελώς καθαρό προϊόν, αυτό είναι το μονοπάτι που θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε".

Η εταιρεία έχει έκταση σχεδόν έξι εκτάρια και παράγει περίπου δύο εκατομμύρια φυτά ετησίως, κατανεμημένα σε είκοσι περίπου ποικιλίες. Αυτά προέρχονται από την Anthura με την οποία έχουν καλή σχέση. Η Amazone Plants έχει αποκτήσει αποκλειστικότητα για ορισμένες ποικιλίες από τον εκτροφέα- είναι η μόνη εταιρεία στην Ευρώπη που παράγει αυτές τις ποικιλίες.

Τα διαθέσιμα φυτά αποστέλλονται κυρίως μέσω εξαγωγέων σε κέντρα κήπου, ανθοπωλεία και λιανοπωλητές στην Κεντρική, Νότια και Ανατολική Ευρώπη. "Αυτοί είναι οι πιο εκλεκτοί έμποροι", εξηγεί ο Lex Scheffers.