Οι νηματώδεις μειώνουν σημαντικά τις προνύμφες Tuta

Οι νηματώδεις μειώνουν σημαντικά τις προνύμφες Tuta

Ενώ η εξάπλωση τηςTuta absolutaεξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες τομάτας παγκοσμίως, ο Ιταλός καλλιεργητής και τεχνικός τομάτας θερμοκηπίου, Vittorio Zoboli, επιβεβαιώνει ότι το προϊόν Steinernema feltiae της Koppert με βάση τους νηματώδεις έχει μειώσει σημαντικά αυτές τις καταστροφικές προνύμφες στην καλλιέργειά του.

'Αυτή είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόσαμε το Steinernema feltiae και μετά τον πρώτο κύκλο τριών επεμβάσεων με νηματώδεις, είδαμε μείωση της Tuta στην καλλιέργεια κατά περισσότερο από 80%. Η μεγάλη προσβολή που υπήρχε μειώθηκε και τέθηκε υπό έλεγχο και η εφαρμογή συνέβαλε σημαντικά στην κατάσταση των φυτών", λέει ο Zoboli που εργάζεται στην Società Agricola Gandini Antonio στο Guidizzolo της Βόρειας Ιταλίας.

'Εξετάσαμε αρκετές νεκρές προνύμφες στο μικροσκόπιο και παρατηρήσαμε δεκάδες παρασιτικούς νηματώδεις να κινούνται στο εσωτερικό τους', συνεχίζει ο Zoboli. 'Μετά από αυτό το αποτέλεσμα, συνεχίσαμε να ψεκάζουμε με νηματώδεις κάθε φορά που υπήρχε νέο κύμα μικρών προνυμφών και το πρόβλημα δεν μεγάλωσε ποτέ μετά από αυτό'.

Μείωση των χημικών ουσιών

"Χρησιμοποιώντας μεθόδους βιολογικής καταπολέμησης, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά την ποσότητα των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα θερμοκήπια μας. Η Società Agricola Gandini Antonio προμηθεύει πολλά σούπερ μάρκετ υψηλών προδιαγραφών και θέλουμε να προσφέρουμε ένα σταθερό, ασφαλές και βιώσιμο προϊόν. Καθώς η χρήση χημικών ουσιών βρίσκεται υπό πίεση και οι βιολογικές μέθοδοι προστασίας γίνονται θετικά αντιληπτές, τα λαχανικά που προστατεύονται με λύσεις IPM είναι ευπρόσδεκτα από τους πελάτες", εξηγεί ο Zoboli.

Καλλιέργεια με σεβασμό στη φύση

Από την ίδρυση της Società Agricola Gandini Antonio τη δεκαετία του 1950, η εταιρεία βασίζει τις μεθόδους καλλιέργειας σε κριτήρια που σέβονται το περιβάλλον και τους ανθρώπους, καθώς και την ποιότητα του προϊόντος της. Η εταιρεία κατασκεύασε τα πρώτα της θερμοκήπια τη δεκαετία του '90 για την καλλιέργεια ντομάτας χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές παραγωγής. 'Σήμερα, αυτό μας επιτρέπει να προσφέρουμε σταθερή ποιότητα που είναι ασφαλής και βιώσιμη όλο το χρόνο στα 14 εκτάρια θερμοκηπίων υψηλής τεχνολογίας και σε άλλους χώρους παραγωγής μας', προσθέτει ο Zoboli.

Κοινή αναζήτηση λύσεων

'Από την άφιξη της Tuta absoluta στις περιοχές μας, είχαμε προβλήματα με τη χημική καταπολέμηση του εν λόγω παρασίτου στις καλλιέργειες τομάτας μας. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε με την απαγόρευση αρκετών χημικών προϊόντων, ενώ η ζήτηση για προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου υπολείμματα αυξανόταν σταθερά", εξηγεί ο Zoboli. 'Για τους λόγους αυτούς πραγματοποιήσαμε δοκιμές με διάφορα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των νηματωδών. Δεδομένου ότι ήμασταν ήδη πελάτης της Koppert για τους μελισσοκόμους και άλλα ωφέλιμα φυτά, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον νηματώδη Steinernema feltiae την άνοιξη του 2020. Τα αποτελέσματα ήταν καλά και δεν υπήρχαν υπολείμματα".

Συστηματική χρήση νηματωδών

"Στη συνέχεια αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε συστηματικά νηματώδεις. Μας άρεσε η ιδέα να έχουμε ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και θέλαμε να προσφέρουμε ασφαλή και βιώσιμα προϊόντα στους πελάτες μας", συνεχίζει ο Zoboli. 'Είναι καλύτερο να τους χρησιμοποιούμε όταν οι προνύμφες είναι μικρές, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε την επίδρασή τους. Όταν έρθει η στιγμή, τα εφαρμόζουμε 3 φορές σε διάστημα 5 ημερών. Τα ψεκάζουμε στο θόλο της τομάτας σε δόση 3 δισεκατομμυρίων ανά εκτάριο. Προτιμούμε να τα εφαρμόζουμε το βράδυ, ώστε τα φύλλα να παραμένουν υγρά για περισσότερο χρόνο και οι νηματώδεις να έχουν περισσότερο χρόνο να φτάσουν στους στόχους τους. Εφαρμόσαμε αρκετούς κύκλους θεραπειών στα θερμαινόμενα θερμοκήπια μας μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου, και πιθανώς θα κάνουμε περισσότερους κύκλους φέτος το φθινόπωρο, όταν η Τούτα γίνει και πάλι μεγάλο πρόβλημα".

"Μαζί με τους τεχνικούς συμβούλους της Koppert, αναπτύξαμε ένα πρωτόκολλο εφαρμογής που μας επιτρέπει να επιτύχουμε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Οι καλλιέργειες είναι τώρα δυνατές και υγιείς και η Tuta absoluta δεν αποτελεί πλέον τόσο μεγάλο πρόβλημα χάρη στην ολοκληρωμένη προσέγγιση που αναπτύχθηκε με τους ειδικούς της Koppert", καταλήγει ο Zoboli.

Συνιστάται για εσάς