Liriomyza huidobrensis

Liriomyza huidobrensis

Γενικά

Το Liriomyza huidobrensis εντοπίζεται σε μια ποικιλία λαχανικών και καλλωπιστικών φυτών. Προήλθε από τη Νότια και την Κεντρική Αμερική και στη συνέχεια εξαπλώθηκε μέσω φυτικού υλικού. Πλέον έχει διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το είδος μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα καταστροφικό για τα φύλλα των λαχανικών και προκαλεί προβλήματα ειδικά στις υπαίθριες καλλιέργειες.

Σχετικά με το Liriomyza huidobrensis

Play

Βιολογικός κύκλος και εμφάνιση του Liriomyza huidobrensis

Ο βιολογικός κύκλος του Liriomyza huidobrensis περιλαμβάνει τα εξής στάδια: αυγό, τρία προνυμφικά στάδια, ένα νυμφικό στάδιο και την ενήλικη μύγα. Τα ενήλικα είναι μικρές κίτρινες και μαύρες μύγες με μήκος μόλις λίγα χιλιοστά. Όταν τα ενήλικα θηλυκά τρέφονται ή γεννούν αυγά, δημιουργούν μια τρύπα συνήθως στην άνω πλευρά του φύλλου χρησιμοποιώντας τον ωοθέτη τους που έχει δόντια. Το σχήμα των αυγών είναι ωοειδές και δύσκολα διακρίνονται από τις κηλίδες σίτισης.

Οι προνύμφες του Liriomyza huidobrensis έχουν διαφανές, λευκό χρώμα. Όταν η προνύμφη εκκολαφθεί από το αυγό, αρχίζει να τρώει το φύλλο αμέσως δημιουργώντας στοές στον ιστό του όπου προκαλείται ζημιά από εκτεταμένο σκάψιμο, αφήνοντας άθικτα τα εξωτερικά στρώματα του φύλλου και του στελέχους. Αμέσως μετά τη νύμφωση, οι προνύμφες που έχουν μεγαλώσει δημιουργούν μια οπή εξόδου σε σχήμα μισοφέγγαρου στο φύλλο με το στόμα τους. Μετά από περίπου μία ώρα, η προνύμφη σέρνεται για να μετακινηθεί από το φύλλο και πέφτει στο έδαφος. Αυτό συμβαίνει νωρίς το πρωί. Η προνύμφη σέρνεται στο έδαφος για να νυμφωθεί. Ένα μικρό ποσοστό των προνυμφών παραμένει κρεμασμένο στο φύλλο και νυμφώνεται στην άνω επιφάνεια και συχνότερα στην κάτω πλευρά. Η προνύμφη τρίτου σταδίου που αναδύεται από τη στοά της λίγο πριν νυμφωθεί ονομάζεται προπλαγγόνα. Αυτό το στάδιο διαρκεί μόνο μερικές ώρες.

Πώς να απαλλαγείτε από το Liriomyza huidobrensis