Νηματώδεις-Συχνές ερωτήσεις

Νηματώδεις-Συχνές ερωτήσεις

Σε αυτήν τη σελίδα μπορείτε να βρείτε ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τους νηματώδεις, την εφαρμογή τους, την σύνθεση και τη συσκευασία τους, το χειρισμό και την αποθήκευσή τους, καθώς και ρυθμιστικά θέματα. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το αρχείο σε μορφή pdf.

Γενικά για τους Νηματώδεις

 • Τί είναι οι νηματώδεις;
  Τί είναι οι νηματώδεις;

  Οι νηματώδεις είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί (0,6 έως 1 mm), μη κατατετμημένα σκουλήκια που εμφανίζονται φυσικά στο έδαφος σε όλο τον κόσμο.

 • Υπάρχουν διαφόρων ειδών νηματώδεις;
  Υπάρχουν διαφόρων ειδών νηματώδεις;

  Ναι, υπάρχουν οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις (εντομοπαρασιτικοί), φυτοπαθογόνοι νηματώδεις και σαπροφυτικοί νηματώδεις. Οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις είναι φυσικοί εχθροί πολλών εντόμων.

 • Είναι όλα τα είδη νηματωδών ακίνδυνα;
  Είναι όλα τα είδη νηματωδών ακίνδυνα;

  Όχι. Οι φυτοπαθογόνοι νηματώδεις προσβάλουν τα φυτά. Ωστόσο, οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις είναι 100% ασφαλή για τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει επειδή μόνο τα έντομα είναι ξενιστές σε αυτήν την ομάδα νηματωδών. Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι νηματώδεις ανήκουν στην ομάδα των σαπροφύτων. Οι συγκεκριμένοι νηματώδεις είναι ακίνδυνοι και ζουν από την νεκρή οργανική ουσία παρέχοντας ευρωστία στο έδαφος.

 • Πώς λειτουργούν οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις;
  Πώς λειτουργούν οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις;

  Οι νηματωδείς αναζητούν ενεργά έναν ξενιστή ή στήνουν ενέδρα για να επιτεθούν στον ξενιστή. Μόλις έρθουν σε επαφή, εισέρχονται σε αυτόν μέσω των φυσικών ανοιγμάτων που υπάρχουν στο σώμα του. Στον ξενιστή, οι νηματώδεις απελευθερώνουν βακτήρια με αποτέλεσμα την γρήγορη θανάτωσή του. Τα βακτήρια μετατρέπουν τον ξενιστή σε τροφή για τους νηματώδεις. Με αυτό το τρόπο επιτρέπεται στους νηματώδεις να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους.

 • Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εντομοπαθογόνων νηματωδών;
  Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εντομοπαθογόνων νηματωδών;

  Ναι. Οι πιο συνήθεις εντομοπαθογόνοι νηματώδεις ανήκουν στις οικογένειες Heterorhabditis ή Steinernema. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές άλλες οικογένειες και είδη, αλλά βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες.

 • Τα βακτήρια που απελευθερώνουν είναι επιβλαβή;
  Τα βακτήρια που απελευθερώνουν είναι επιβλαβή;

  Όχι. Αυτή η ομάδα βακτηρίων είναι επιβλαβής μόνο για τα έντομα και δεν μπορεί να επιβιώσει εξωτερικά του εντόμου ή σε θερμόαιμους οργανισμούς.

 • Μπορούν οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις να επιβιώσουν κατά την διάρκεια του Χειμώνα (εύκρατο κλίμα);
  Μπορούν οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις να επιβιώσουν κατά την διάρκεια του Χειμώνα (εύκρατο κλίμα);

  Όχι. Οι νηματώδεις δεν μπορούν να επιβιώσουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σίγουρα όχι εξωτερικά ενός ξενιστή. Μόνο εάν οι νηματώδεις βρίσκονται εντός του ξενιστή και η θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή, τότε υπάρχει μικρή πιθανότητα οι νηματώδεις να επιβιώσουν κατά την διάρκεια του Χειμώνα. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό δεν καλύπτει τον αριθμό των νηματωδών που χρειάζονται την Άνοιξη για να έχουν επαρκή έλεγχο.

 • Οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις δρουν σε όλα τα στάδια του εντόμου;
  Οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις δρουν σε όλα τα στάδια του εντόμου;

  Εξαρτάται. Ορισμένα παράσιτα είναι ευαίσθητα στους νηματώδεις τόσο στα προνυμφικά στάδια όσο και σαν ενήλικα, άλλα πάλι μόνο στα προνυμφικά στάδια και ορισμένα μόνο σαν ενήλικα. Κατά γενικό κανόνα, οι νηματώδεις προτιμούν τη στόχευση νεαρών προνυμφών, ειδικά στην περίπτωση μεγάλων εντόμων.

 • Οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις δρουν μόνο αν εφαρμόζονται στο έδαφος;
  Οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις δρουν μόνο αν εφαρμόζονται στο έδαφος;

  Οι περισσότεροι δρουν στα παράσιτα του εδάφους. Καλή αποτελεσματικότητα παρατηρείται ωστόσο και σε διαφυλλικές εφαρμογές, για παράσιτα που βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους με την προϋπόθεση ότι στον αγρό / θερμοκήπια επικρατούν οι βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που απαιτούνται. Για παράδειγμα, οι νηματώδεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε παράσιτα φοινίκων, κάμπιες, θρίπες, Nesidiocoris, Tuta absoluta, λεπιδόπτερα και σκαθάρια.

Εφαρμογή

 • Ποιους νηματώδεις πρέπει να χρησιμοποιήσω;
  Ποιους νηματώδεις πρέπει να χρησιμοποιήσω;

  Επικοινωνήστε με τον σύμβουλό σας για τις λίστες παράσιτο/στόχος. Αυτή η λίστα δεν είναι διεξοδική καθώς ακολουθούμε βιολογικούς προσδιορισμούς για να ανακαλύψουμε νέους στόχους.

 • Πώς κάνω εφαρμογή νηματωδών;
  Πώς κάνω εφαρμογή νηματωδών;

  Οι νηματώδεις πρέπει να εφαρμόζονται με νερό. Μόλις διαλυθούν σε νερό, το εναιώρημα νηματωδών μπορεί να διανεμηθεί χρησιμοποιώντας συστήματα ψεκασμού / άρδευσης που χρησιμοποιούνται στη γεωργία: ένα δοχείο ποτίσματος, ψεκαστήρα πλάτης, ψεκαστήρα Airblast ή άλλα. Μπορούν επίσης να διανεμηθούν μέσω συστήματος στάγδην άρδευσης υψηλής πίεσης. Επί του παρόντος, μόνο τα προϊόντα νηματδών Steinernema feeliae και το Steinernema carpocapsae μπορούν να εφαρμοστούν με σύστημα Dosatron.

  Αφαιρέστε τα φίλτρα εάν είναι μικρότερα από 0,3 mm. Εάν υπάρχει αμφιβολία, αφαιρέστε όλα τα φίλτρα.

 • Τί πίεση μπορεί να έχει η αντλία και ο ψεκαστήρας;
  Τί πίεση μπορεί να έχει η αντλία και ο ψεκαστήρας;

  Η πίεση στο ακροφύσιο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 bar (190 psi), με συμβατικά ακροφύσια μεγάλου όγκου.

 • Γιατί το έδαφος πρέπει να είναι υγρό πριν/μετά την εφαρμογή;
  Γιατί το έδαφος πρέπει να είναι υγρό πριν/μετά την εφαρμογή;

  Οι νηματώδεις είναι ευαίσθητοι στην ξηρασία. Όταν εισάγονται σε ξηρό υπόστρωμα / χώμα θα πεθάνουν, όπως και όταν το χώμα στεγνώνει πολύ γρήγορα μετά την εφαρμογή. Επιπλέον, χρησιμοποιούν υγρασία σε συνδυασμό με σωματίδια εδάφους για να μετακινηθούν. Η διασπορά δεν είναι δυνατή χωρίς υγρό.

 • Πόσο διάστημα μετά την εφαρμογή θα πρέπει το υπόστρωμα να παραμείνει υγρό;
  Πόσο διάστημα μετά την εφαρμογή θα πρέπει το υπόστρωμα να παραμείνει υγρό;

  Εφόσον το έδαφος δεν είναι ξηρό, οι νηματώδεις θα επιβιώσουν και θα αναζητήσουν έναν ξενιστή. Είναι επομένως σημαντικό να αφήσετε το έδαφος υγρό για μερικές εβδομάδες μετά την εφαρμογή των νηματωδών.

 • Μπορώ να εφαρμόσω τους νηματώδεις σε κάθε υπόστρωμα/έδαφος;
  Μπορώ να εφαρμόσω τους νηματώδεις σε κάθε υπόστρωμα/έδαφος;

  Όχι. Ειδικά σε πλάκα πετροβάμβακα δεν μπορούν να διατηρηθούν καλά και θα ξεπλυθούν με την αποστράγγιση. (Οι γλάστρες) με χώμα, από την άλλη πλευρά αν δεν είναι πολύ ξηρό, είναι πάντα καλή επιλογή.

  Το βαρύ πηλώδες έδαφος δεν είναι επίσης ιδανικό για νηματώδεις. Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτούνται επαναλαμβανόμενες εφαρμογές.

 • Ποιες είναι οι βέλτιστες συνθήκες για διαφυλλικές εφαρμογές;
  Ποιες είναι οι βέλτιστες συνθήκες για διαφυλλικές εφαρμογές;

  Οι νηματώδεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν κατά πολλών παρασίτων φυλλώματος (π.χ. κάμπιες, θρίπες). Η αποτελεσματικότητά τους θα συνδέεται αυστηρά με τον χρόνο επιβίωσής τους στα φύλλα. Για να διασφαλίσουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε τους νηματώδεις όταν:

  • Η σχετική υγρασία είναι υψηλή (> 75%). νωρίς το πρωί ή το βράδυ
  • Η ηλιακή ακτινοβολία είναι χαμηλή. νωρίς το πρωί ή το βράδυ
  • Η θερμοκρασία είναι ιδανικά  15-25 ° C
  • Συνιστάται μια βοηθητική ουσία (ζητήστε από τους συμβούλους για συμβατά πρόσθετα)
 • Ποια θα πρέπει να είναι η θερμοκρασία του ψεκαστικού υγρού;
  Ποια θα πρέπει να είναι η θερμοκρασία του ψεκαστικού υγρού;

  Κατά προτίμηση περίπου 20 - 25 ° C  αλλά σίγουρα όχι πάνω από 30 ° C . Πάνω από τους 35 ° C , οι νηματώδεις θα πεθάνουν γρήγορα.

  Προσέξτε την αντλία ανακυκλοφορίας που μπορεί να ζεστάνει γρήγορα το νερό της δεξαμενής πάνω από 30 ° C, ειδικά σε θερμές περιόδους.

 • Πόσο καιρό μπορώ να αποθηκεύσω το δίαλυμα;
  Πόσο καιρό μπορώ να αποθηκεύσω το δίαλυμα;

  Μόλις οι νηματώδεις διαλυθούν στο νερό, ο συνολικός όγκος του εναιωρήματος πρέπει να ψεκαστεί αμέσως. Επομένως δεν είναι δυνατή η αποθήκευση του διαλύματος.

  Εάν το εναιώρημα δεν αναμιχθεί, οι νηματώδεις θα καθιζάνουν στον πυθμένα και θα πεθάνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Επομένως, ένα εναιώρημα πρέπει πάντα να διατηρείται σε κίνηση ή να αερίζεται.

 • Ποιες τιμές pH και EC είναι ασφαλείς;
  Ποιες τιμές pH και EC είναι ασφαλείς;

  Οι τιμές pH μεταξύ 4-8 και EC έως 5 είναι ασφαλείς για τους νηματώδεις.

 • Με ποια φυτοφάρμακα/μυκητοκτόνα μπορώ να αναμείξω τους νηματώδεις;
  Με ποια φυτοφάρμακα/μυκητοκτόνα μπορώ να αναμείξω τους νηματώδεις;

  Οι νηματώδεις είναι αρκετά ανθεκτικοί σε πολλούς τύπους φυτοφαρμάκων και μπορούν έτσι να ψεκάζονται εύκολα μετά από μια εφαρμογή φυτοφαρμάκων ή ακόμη και μερικές φορές να αναμειχθούν. Για μια πλήρη λίστα ανεπιθύμητων παρενεργειών, ελέγξτε τη λίστα παρενεργειών της Koppert στη διεύθυνση: www.koppert.com/side-effects/ ή κάντε λήψη της εφαρμογής. Πρέπει να αποφεύγεται η ανάμειξη διαφυλλικών λιπασμάτων.

 • Πότε μπορώ να περιμένω αποτέλεσμα; Πόσο γρήγορα δρουν οι νηματώδεις;
  Πότε μπορώ να περιμένω αποτέλεσμα; Πόσο γρήγορα δρουν οι νηματώδεις;

  Υπό βέλτιστες συνθήκες, ένας νηματώδης μπορεί να σκοτώσει ένα έντομο σε 24-48 ώρες. Υπό πρακτικές συνθήκες, ένας νηματώδης θα πρέπει πρώτα να αναζητήσει έναν ξενιστή. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής εξαρτάται επομένως σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα ένας νηματώδης θα βρει έναν ξενιστή.

 • Είναι ορατά τα αποτελέσματα;
  Είναι ορατά τα αποτελέσματα;

  Οι προσβεβλημένες προνύμφες θα αλλάξουν χρώμα λόγω της ανάπτυξης των βακτηρίων και των νηματωδών. Σε περίπτωση του Heterorhabditi, ροζ-κοκκινωπό και του Steinernema, κίτρινο-καφέ. Υπό πρακτικές συνθήκες, οι προσβεβλημένες προνύμφες εντόμων γίνονται γρήγορα μικροσκοπικές και έτσι δεν είναι εύκολα ορατές. Στην πράξη, η μείωση της πίεσης των παρασίτων είναι η μόνη ένδειξη ότι η εφαρμογή ήταν αποτελεσματική.

 • Για πόσο διάστημα θα δρουν οι νηματώδεις και τί διάστημα μπορούν να επιβιώσουν μετά την εφαρμογή;
  Για πόσο διάστημα θα δρουν οι νηματώδεις και τί διάστημα μπορούν να επιβιώσουν μετά την εφαρμογή;

  Υπό σωστές συνθήκες, οι νηματώδεις μπορούν, ανάλογα με τα αποθέματα ενέργειάς τους, να παραμείνουν ζωντανοί στο έδαφος για μερικές εβδομάδες και να αναζητήσουν έναν ξενιστή.

Άδεια χρήσης-Βιολογική γεωργία

 • Χρειάζομαι άδεια ψεκασμού για να κάνω εφαρμογή; Οι νηματώδεις απαιτούν φυτοϋγειονομική άδεια κυκλοφορίας;
  Χρειάζομαι άδεια ψεκασμού για να κάνω εφαρμογή; Οι νηματώδεις απαιτούν φυτοϋγειονομική άδεια κυκλοφορίας;

  Οι νηματώδεις είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Κατάλογο Σκευασµάτων Φυτοπροστασίας που περιέχουν Μακροοργανισµούς και δεν απαιτείται ειδική άδεια για την εφαρμογή τους.

 • Είναι οι νηματώδεις συμβατοί με βιολογική καλλιέργεια;
  Είναι οι νηματώδεις συμβατοί με βιολογική καλλιέργεια;

  Τα σκευάσματα της Koppert που περιέχουν νηματώδεις είναι κατάλληλα για χρήση στη βιολογική γεωργία στην Ελλάδα.

Συσκευασία και σύνθεση

 • Σε τί υλικό συσκευάζονται οι νηματώδεις;
  Σε τί υλικό συσκευάζονται οι νηματώδεις;

  Προκειμένου οι νηματώδεις να επιβιώσουν κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση πρέπει να συσκευαστούν σε ένα υλικό μεταφοράς «hydrogel». Το  «hydrogel», βασίζεται σε υγροσκοπικά μόρια που είναι ασφαλή για τους χρήστες και τις καλλιέργειες.

 • Είναι το gel επιβλαβές για τον άνθρωπο;
  Είναι το gel επιβλαβές για τον άνθρωπο;

  Όχι, το gel δεν είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο.

 • Είναι το gel επιβλαβές για το περιβάλλον;
  Είναι το gel επιβλαβές για το περιβάλλον;

  Όχι, το gel δεν είναι επιβλαβές για το περιβάλλον, τα ψάρια, τους μικροοργανισμούς και τους οργανισμούς του εδάφους. Επιπλέον, το gel δεν συσσωρεύεται στη βιόσφαιρα.

Διαχείριση και αποθήκευση

 • Πώς μπορώ να αποθηκεύσω το προϊόν;
  Πώς μπορώ να αποθηκεύσω το προϊόν;

  Το προϊόν πρέπει να φυλάσσεται σε αεριζόμενο θάλαμο μεταξύ 2-6 ° C . Οι νηματώδεις αποστέλλονται σε ειδικά κυτία μεταφοράς. Κατά την παραλαβή τους συνίσταται η αφαίρεσή τους από τα κουτιά το συντομότερο δυνατό και η αποθήκευσή τους κατά προτίμηση χωρίς να στοιβάζονται, σε ψυγείο ή δροσερό χώρο, μεταξύ 2 - 6 ° C. Αυτό θα μεγιστοποιήσει τη διάρκεια ζωής των νηματωδών. Η κατάψυξή τους θα οδηγήσει στο θάνατό τους.

  Εάν είναι αδύνατο να τα αφαιρέσετε από τα κουτιά, διατηρήστε ανοιχτό το καπάκι των κουτιών κατά τη παραλαβή τους.

 • Πόσο καιρό μπορώ να διατηρήσω το προϊόν;
  Πόσο καιρό μπορώ να διατηρήσω το προϊόν;

  Οι  νηματώδεις μπορούν να αποθηκευτούν σε αεριζόμενο θάλαμο μέχρι την ημερομηνία λήξης. Όταν αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνιστάται να αποφεύγετε η συσσώρευση των συσκευασιών ώστε να διατηρηθεί ένα καλό επίπεδο αερισμού και οξυγόνου.

 • Οι νηματώδεις είναι νεκροί αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης;
  Οι νηματώδεις είναι νεκροί αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης;

  Όχι. Ωστόσο, δεν μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε ότι οι αναφερόμενοι αριθμοί νηματωδών στο πακέτο εξακολουθούν να είναι ενεργοί. Για το λόγο αυτό, η αποτελεσματικότητα δεν είναι πλέον εγγυημένη. Δεν σημαίνει ότι,1 εβδομάδα μετά την ημερομηνία λήξης, δεν αναμένονται αποτελέσματα.