Ενίσχυση της επικονίασης

Τι είναι η επικονίαση;

Επικονίαση είναι η μεταφορά γύρης από τους ανθήρες στο στίγμα του ανθού. Εάν η μεταφορά αυτή πραγματοποιείται στο ίδιο άνθος, τότε την ονομάζουμε αυτοεπικονίαση. Από την άλλη, η μεταφορά γύρης από τον ανθήρα ενός άνθους στο στίγμα ενός άλλου, ακόμα και σε διαφορετικό φυτό, συντελεί την επωνομαζόμενη «σταυρωτή επικονίαση» .

Πολλά άνθη χρειάζονται έντομα σαν τους βομβίνους, προκειμένου να τους μεταφέρουν τη γύρη. Είναι άλλωστε γνωστό ότι αποτελούν πολύ αποτελεσματικούς επικονιαστές. Κι αυτό, διότι μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες γύρης σε κάθε επίσκεψη ανθών λόγω του μεγέθους τους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής λοιπόν, οι κόκκοι γύρης θα κολλήσουν στο βομβίνο, ενώ κατά τις επόμενες επισκέψεις σε άλλα άνθη, αυτή η γύρη θα μεταφερθεί στα στίγματα.

Μέσα σε μια αποικία υπάρχουν αυγά, προνύμφες, νύμφες, ενήλικα και η βασίλισσα . Τα πρόωρα στάδια (προνύμφες) χρειάζονται πολλή γύρη για να εξελιχθούν σε ενήλικα και αυτή η υψηλή ζήτηση για τροφή οδηγεί τις εργάτριες να συλλέγουν τη γύρη και το νέκταρ.

Φυσική επικονίαση

Το 1988 ανακαλύφθηκε ότι οι βομβίνοι είναι οι καλύτεροι επικονιαστές για τις τομάτες λόγω της μοναδικής τεχνικής γονιμοποίησης «buzz». Πριν από αυτήν την ανακάλυψη αξίζει να σημειωθεί ότι η επικονίαση στις τομάτες γινόταν με το χέρι, εργασία σαφώς πιο δύσκολη και σε κάθε περίπτωση λιγότερο αποδοτική. Έκτοτε σε διάστημα μόλις 3 ετών η χρήση των βομβίνων στις τομάτες εξελίχθηκε σε παγκόσμιο πρότυπο. Λίγα χρόνια αργότερα, από το 1993 και μετά, οι βομβίνοι δοκιμάστηκαν με επιτυχία και σε άλλες καλλιέργειες, ενώ μέχρι σήμερα η επικονίαση με αυτούς εφαρμόζεται σε περισσότερες από 100 διαφορετικές καλλιέργειες παγκοσμίως.

Οφέλη από τη χρήση βομβίνων

Οι βομβίνοι είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι επικονιαστές γιατί:

 • Παρέχουν εγγυημένα αποτελέσματα για βέλτιστη επικονίαση, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας των ανθών και της σημαντικής ποσότητας μεταφοράς γύρης.
 • Είναι αξιόπιστοι και σταθεροί εργάτες, αφού εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα, από το σούρουπο έως την αυγή, και μάλιστα αποδίδουν ικανοποιητικά και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.
 • Ευκολία στον χειρισμό.
 • Είναι ασφαλής επιλογή, καθώς δεν χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα.

Γιατί βομβίνους;

Όπως είπαμε, οι βομβίνοι θεωρούνται πολύ αποτελεσματικοί επικονιαστές, καθώς επισκέπτονται μεγάλο αριθμό ανθών ανά λεπτό και μεταφέρουν περισσότερη γύρη έναντι των υπολοίπων επικονιαστών.

Επιπλέον οφέλη χρήσης των βομβίνων:

 • Μετακινούνται μεταξύ δέντρων και σειρών ενώ επικονιάζουν, γεγονός που ωφελεί τη σταυρωτή επικονίαση, η οποία συχνά απαιτείται σε διάφορες καλλιέργειες.
 • Είναι δραστήριοι από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, όπως σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες (περίπου 10 ° C), αλλά και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
 • Συγκριτικά με τις μέλισσες, είναι πιο αποτελεσματικοί είτε σε προστατευόμενο περιβάλλον όπως θερμοκήπια ή οπωροφόρες καλλιέργειες.
 • Έχουν την τάση να επισκέπτονται όλες τις καλλιέργειες κοντά στην κυψέλη. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως όφελος στην περίπτωση που λιγότερο ελκυστικές καλλιέργειες χρειάζονται καλύτερη επικονίαση.
 • Επίσης, δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικοί και είναι εύκολοι στη χήση.
Play

Παραγωγή βομβίνων

Ο φυσικός κύκλος ζωής των βομβίνων αντιγράφεται υπό εργαστηριακές συνθήκες στις εγκαταστάσεις παραγωγής μας. Με αυτόν τον τρόπο τους προσφέρουμε τις καλύτερες συνθήκες που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί υψηλή ποιότητα για τις αποικίες τους.

Γιατί Νatupol?

Οι απαιτήσεις στην επικονίαση μεταβάλλονται συνεχώς λόγω των τάσεων της αγοράς, των νέων ποικιλιών, των τεχνολογικών εξελίξεων και του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος. Αυτό άλλωστε εξηγεί και την ανάγκη για συνεχή έρευνα και υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα επικονίασης. Το Natupol, δεν είναι απλώς μια αποικία βομβίνων, αλλά ένα αξιόπιστο καινοτόμο σύστημα επικονίασης, την οποία διασφαλίζει σε μέγιστο βαθμό και που συμμορφώνεται με τις κτηνιατρικές απαιτήσεις της εκάστοτε χώρας.

 1. Υψηλής ποιότητας βομβίνοι
  Τα πειραματικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι οι αποικίες Natupol παράγουν περισσότερους βομβίνους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι αποικίες με μεγάλη διάρκεια ζωής προσφέρουν περισσότερες ώρες επικονίασης.
 2. Μεγάλη διαθεσιμότητα στην αγορά
  Οι αποικίες Natupol είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο και έχουν σύντομο χρόνο παράδοσης. Η Koppert διαθέτει μια καλά οργανωμένη αλυσίδα εφοδιασμού με εγκαταστάσεις παραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα.
 3. Εξαιρετικά αποτελέσματα επικονίασης
  Τα αποτελέσματα δείχνουν τουλάχιστον 30% περισσότερο δυναμικό επικονίασης σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά προϊόντα, επειδή οι αποικίες των βομβίνων αναπτύσσονται και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Ο σχεδιασμός των κυψελών που εξελίχθηκαν με την πάροδο των χρόνων συνδράμει ώστε οι βομβίνοι να εξοικονομήσουν έως και 20% της ενέργειας που συνήθως δαπανάται για ψύξη και θέρμανση της κυψέλης.
 4. Σχέση ποιότητας-τιμής
  Όλα τα παραπάνω οφέλη εξασφαλίζουν μέγιστα αποτελέσματα επικονίασης σε χαμηλό κόστος, προσφέροντας στους πελάτες την καλύτερη σχέση ποιότητας- τιμής.
 5. Έτοιμοι για προκλήσεις
  Η έρευνα και η συνεργασία με πολλά επιστημονικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια εγγυώνται ότι έχουμε ήδη το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον. Με διαρκή ενημέρωση από πελάτες και πειραματικά σε πολυάριθμες τοποθεσίες, τα προϊόντα Natupol δοκιμάστηκαν για να σας προσφέρουν αποτελεσματικές, προσιτές και συνάμα βιώσιμες λύσεις που ικανοποιούν κάθε απαίτηση των πελατών.
 6. Συμβουλές και υποστήριξη για τους καλλιεργητές
  250 σύμβουλοι και 130 διανομείς παγκοσμίως βοηθούν τους καλλιεργητές, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές. Θεωρούμε απαραίτητα τα σχόλια των πελατών!

Προϊόντα επικονίασης

Αντιμετώπιση στα τσιμπήματα από βομβίνους και τις αλλεργίες

Χρειάζεστε βοήθεια;